Κροατία: «Να κλείσει το βιβλίο του πολέμου» ζητά ο Pupovac

Κροατία: «Να κλείσει το βιβλίο του πολέμου» ζητά ο Pupovac

Το μνημόσυνο για τους Σέρβους αμάχους, θύματα της Επιχείρησης Καταιγίδα που πραγματοποιήθηκε από τον Κροατικό στρατό και την αστυνομία, έλαβε σήμερα χώρα στο Uzdolje κοντά στο Knin.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου της Κροατίας, Milorad Pupovac, δήλωσε κατά το μνημόσυνο ότι πολίτες σκοτώθηκαν βάναυσα σε αυτό το μέρος σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, τονίζοντας ότι «όποιος πιστεύει ότι το κράτος μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τέτοια εγκλήματα είναι βαθιά γελασμένος».

«Όποιος πιστεύει ότι η ελευθερία μπορεί να δομηθεί βαδίζοντας σε αυτά τα χνάρια κάνει λάθος, και ακόμη μεγαλύτερο λάθος κάνει όποιος πιστεύει ότι η ειρήνη στη χώρα μπορεί να επιτευχθεί εάν αγνοηθούν τέτοια βάσανα και δεν υπάρξει ενσυναίσθηση», τόνισε ο Pupovac.

Αναφέροντας ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι «μεγάλα πράγματα δικαιολογούν μια τέτοια πράξη», ο Pupovac επεσήμανε ότι είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στο Uzdolje για να αποδείξουν ότι μια τέτοια πεποίθηση ήταν εσφαλμένη.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να δούμε την καταδίκη αυτού του εγκλήματος, για να καθορίσουν τα αρμόδια όργανα ποιος το διέπραξε. Θα συγκεντρωθούμε με ακόμη ένα στόχο – να σταματήσουν τα θύματα να αποτελούν αιτία μίσους», σημείωσε ο Pupovac.

Τόνισε ότι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται με την καλύτερη δυνατή πίστη, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, παράλληλα με το σεβασμό προς τα δεινά των Κροατών και των Σέρβων, θα δημιουργηθεί μια κοινωνία ειρήνης στην οποία θα κλείσει το βιβλίο του πολέμου και οι άνθρωποι θα μπορούν να στραφούν στο μέλλον.

Ο Pupovac ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν πορείες στη μνήμη των αθώων άμαχων θυμάτων σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του Knin και τη Δαλματία, με σκοπό να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα, να καταδικαστούν και να οικοδομηθεί ειρήνη μεταξύ Κροατών και Σέρβων.

Ο εορτασμός στο Uzdolje διοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Σερβικής Εθνικής Μειονότητας του Δήμου Biskupija. /ibna