Ελλάδα: Νέο “κύμα” ακυρώσεων στον ελληνικό τουρισμό

Ελλάδα: Νέο “κύμα” ακυρώσεων στον ελληνικό τουρισμό

Νέο “κύμα” ακυρώσεων κρατήσεων τουριστών  που είχαν παραγγελθεί σε ελληνικά καταλύματα ανά την χώρα εξαιτίας του νέου κύματος κορωνοϊού διαπιστώνουν παράγοντες του κλάδου. Παρότι δε βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, αρκετές ακυρώσεις αφορούν ακόμη και κρατήσεις του Σεπτεμβρίου.

Το νέο αυτό πλήγμα που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός συμπίπτει με τα πρώτα βάσιμα απολογιστικά στοιχεία του Ιουλίου τα οποία δείχνουν ισοπέδωση του τζίρου που πραγματοποίησε ο κλάδος. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού προσδιορίζει την μείωση των εσόδων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (δηλαδή τον Ιούλιο του 2019) στα ιλιγγιώδη ποσοστά του 80% με 85%.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι τον Ιούλιο, οι εισπράξεις του τουρισμού κινήθηκαν στα επίπεδα του 15% με 20% εκείνων που είχαν καταγραφεί κατά την διάρκεια του του Ιουλίου του 2019. Αν και απέφυγε να διατυπώσει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του Αυγούστου, περιορίστηκε στην εκτίμηση ότι «σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από τον Ιούλιο», επισημαίνοντας πάντως τον φόβο για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη, που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για ταξίδια.

Ο υπουργός Τουρισμού επιχείρησε να υποβαθμίσει το υγειονομικό ρίσκο του τουρισμού, διατυπώνοντας  την άποψη ότι δεν ευθύνονται οι τουρίστες για την έξαρση του κορωνοϊού στην χώρα μας. «Φοβηθήκαμε τον τουρισμό, αυστηροποιήσαμε παρά πολύ τα μέτρα του τουρισμού, και βλέπουμε παρά πολύ λίγα κρούσματα συνολικά. Έχουμε 1,3 εκατ. επισκέπτες τον Ιούλιο και 400 περιπτώσεις κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αν η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν ο τουρισμός, θα είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τουριστικές περιοχές όπως την Κρήτη και την Κέρκυρα πρόσθεσε.  Ωστόσο, αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε η αποστροφή του πως δεν υπάρχει θέμα με την πληρότητα στα πλοία και πως «δεν είναι επικίνδυνος ο συνωστισμός για 2-3 ώρες”.

Στο μεταξύ,  όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας  στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ,  «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι».

Τόνισε πως από τα 6.800 καταλύματα τα οποία ζήτησαν και έλαβαν υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, περίπου 1.000 από αυτά τελικά δεν κατάφεραν να ανοίξουν λόγω μικρής ή ανύπαρκτης πληρότητας. Αναφορικά δε με την κίνηση του Αυγούστου,  ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες πληρότητες αγγίζουν το 50% σε ορισμένα νησιά, αλλά μόνο για ένα 20ήμερο, ενώ και ο Σεπτέμβριος δεν δείχνει να έχει δυναμική./ibna