Επίσημη επίσκεψη Pompeo στη Σλοβενία ​​την ερχόμενη εβδομάδα

Επίσημη επίσκεψη Pompeo στη Σλοβενία ​​την ερχόμενη εβδομάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα μια ευρωπαϊκή περιοδεία, στα πλαίσια της οποίας θα επισκεφθεί και τη Σλοβενία.

Όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη τύπου, “θα ταξιδέψει στη Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Πολωνία τη Δευτέρα”. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα είναι «ένα πολύ σημαντικό και παραγωγικό μονοπάτι». Ανεπίσημα, αναμένεται να βρίσκεται στη Σλοβενία ​​την Πέμπτη.

Κατά την επίσκεψη του Pompeo, αναμένονται συνομιλίες σχετικά με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν περίπου 6.400 από τα στρατεύματά της από τη Γερμανία και να μεταφέρουν ορισμένα από αυτά σε νέα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι αναμένεται να δεχτεί τουλάχιστον 1.000 από αυτά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, τέτοιες συνομιλίες δεν διεξάγονται για τη Σλοβενία, αν και ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Jansa έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα ήταν ευπρόσδεκτα στη Σλοβενία.

Ο Πομπέο περιέγραψε και τις τέσσερις χώρες ως «σπουδαίους φίλους της Αμερικής». «Περιμένω αυτό να είναι ένα πολύ σημαντικό και παραγωγικό ταξίδι», είπε, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει.

Αυτός θα είναι ένας από τους υψηλότερους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης που θα επισκεφθεί τη Σλοβενία ​​την τελευταία δεκαετία. Ανεπίσημα, η επίσκεψη είναι ήδη καλά προετοιμασμένη, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα σε καμία από τις χώρες υποδοχής. Τώρα ο Πομπέο επιβεβαίωσε την επίσκεψη.

Όπως ανακοίνωσε το τσεχικό σάιτ Lidovki την περασμένη εβδομάδα, το επίκεντρο αυτής της περιοδείας στο Pompeo θα είναι η ασφάλεια των δικτύων τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς. Λέγεται ότι απευθύνεται κυρίως στην Κίνα και στον τεχνολογικό της γίγαντα Huawei. Ακόμα και στη συνέντευξη τύπου, αφού ανακοίνωσε το ταξίδι στην Ευρώπη, ο Πομπέο συνέχισε να κάνει αναφορές για διαφορές με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού πεδίου.

Η Σλοβενία ​​σχεδιάζει να συνάψει κοινή δήλωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου 5G. Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έστειλε το κείμενο της δήλωσης και την εξήγηση στην Εθνοσυνέλευση, η οποία δεν έχει πολύ καιρό που έχει στη διάθεσή της αυτό το έγγραφο.

Η TV Slovenia έλαβε αυτήν τη δήλωση, στην οποία η χώρα εκφράζει σαφώς την επιθυμία της να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της 5G και θέτει προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου, δηλαδή: ότι οι προμηθευτές υλικού και λογισμικού δικτύου δεν υπόκεινται σε έλεγχο από ξένες κυβερνήσεις χωρίς ανεξάρτητο δικαστικό έλεγχο, διαφάνεια όσον αφορά την ιδιοκτησία, σεβασμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και δέσμευση για τήρηση επιχειρηματικής δεοντολογίας.

Η δήλωση της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei δεν αναφέρεται ρητά, αλλά έμμεσα πιθανότατα αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια περιορισμού του Κινέζου ανταγωνιστή, ο οποίος έχει την πιο προηγμένη τεχνολογία πέμπτης γενιάς τα τελευταία χρόνια. Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για σύναψη κοινής δήλωσης Σλοβενίας, Ηνωμένων Πολιτειών, οι τελευταίες προσέφεραν στη σλοβενική κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς υποκλοπές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υπογράψει παρόμοιες δηλώσεις με την Εσθονία, τη Λετονία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Τα κείμενα των δηλώσεων είναι επίσης πανομοιότυπα, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων./ibna