Βουλγαρία: Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Radev

Βουλγαρία: Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Radev

Η κληρονομιά της συντριβής της απολυταρχίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορούμε να την ξεπεράσουμε μόνο με μια ενεργή βούληση και μια ενωμένη πολιτική θέση, δήλωσε ο Πρόεδρος Rumen Radev.

Ο Radev βρέθηκε στην παρουσίαση του πρώτου μέρους του Εθνικού Στρατηγικού Εγγράφου, το οποίο εκπονήθηκε από το Στρατηγικό Συμβούλιο υπό τον αρχηγό του κράτους, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο καθηγητή Αλεξάντερ Μαρίνοφ.

«Με την ανακοίνωση του συμβουλίου, τόνισα ότι καλείται να αναπτύξει και να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις έναντι του θεσμικού αποκλεισμού και της ιδεολογικής στασιμότητας που έχει επικρατήσει τη χώρα», δήλωσε ο Radev στην αρχή της συνεδρίασης του συμβουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα βρίσκεται σε μια ιστορική στιγμή επειδή οι πολίτες έχουν βγει από την «απάθεια και την ύπνωση της προπαγάνδας» και ανοιχτά και χωρίς φόβο «λένε την αλήθεια για το κατακτημένο κράτος».

«Όταν αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους να κερδίσουν πίσω το κράτος από τη μαφία, όταν ενώνουν την επιθυμία τους να ζήσουν σε ένα κανονικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος. Οι εκκλήσεις για παραιτήσεις και δίκαιες εκλογές με μηχανική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία, που αντηχούν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, είναι γεγονός. Οι Βούλγαροι αναρωτιούνται όλο και περισσότερο τι πρέπει να κάνουμε από τώρα και στο εξής, για να αποφύγουμε την επανάληψη αυτής της διαχειριστικής καταστροφής, για να εγγυηθούμε τη δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας και την έξοδο από τη δημογραφική κρίση», δήλωσε ο Radev.

«Έχουμε μπροστά μας το παράδειγμα της αυταρχικής κυριαρχίας την τελευταία δεκαετία, των αποτελεσμάτων της αντικατάστασης ιδεών από προπαγάνδα, της σκληρής πραγματικότητας των δημοσίων σχέσεων, της νομιμότητας και της δημόσιας ηθικής από την πίστη στον ηγέτη και το κόμμα-κράτος, της νομιμότητας με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτό το φαύλο σύστημα έφερε τη χώρα στη σημερινή βαθιά κρίση», συνέχισε ο Πρόεδρος με την κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, επέστρεψε το ιστορικό ρολόι της Βουλγαρίας στις εποχές της αυγής της Μετάβασης.

Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι το πρώτο στάδιο του Εθνικού Στρατηγικού Εγγράφου που παρουσιάζεται σήμερα, το οποίο προβλέπει ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της χώρας, είναι απαραίτητο διότι θα βοηθήσει στην πραγμάτωση ρεαλιστικών σχεδίων για το μέλλον.

«Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε ποτέ να εγκαταλείψει τον απατηλό κόσμο που έχει δημιουργήσει. Χθες επανέλαβε ότι τα τελευταία 3 χρόνια η Βουλγαρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, αυτές οι στατιστικές αντικρούουν την προπαγάνδα», κατέληξε ο Rumen Radev την ομιλία του./ibna