Βουλγαρία: Η πολιτική κρίση συνεχίζεται

Βουλγαρία: Η πολιτική κρίση συνεχίζεται

Μεγάλη πιθανότητα για πολιτική κρίση πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές την άνοιξη του 2021, προβλέπει ο πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κατά την περίοδο 1997-2001, Ivan Kostov

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας ο Kostov σημείωσε ότι «αυτή η κρίση θα συνέβαινε σε συνδυασμό με μια κρίση στο υγειονομικό σύστημα και στην αδυναμία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να δεχθούν σοβαρές περιπτώσεις, μιας οικονομικής κρίσης και ενός επικίνδυνα χαμηλού επιπέδου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Μια προσωρινή κυβέρνηση θα ήταν σε καλύτερη θέση από την τρέχουσα κυβέρνηση, καθώς οι προσδοκίες από αυτήν θα ήταν πιο περιορισμένες. Το καθήκον της προσωρινής κυβέρνησης πρέπει να είναι η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών εγκαίρως και όχι η αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς κοινοβούλιο πίσω από αυτό, πιστεύει ο Kostov.

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Βουλγαρία τείνουν να συμφωνήσουν πως η καλύτερη επιλογή για την Βουλγαρία είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα να λυθεί η πολιτική κρίση. Οι γνώμες τους όμως  για το αν αυτό πρέπει να γίνει μέσω πρόωρων εκλογών όμως διίστανται.

Ο κοινωνιολόγος Tsvetozar Tomov στο Εθνικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας ήταν κατηγορηματικός πως «μόνο οι πρόωρες εκλογές μπορούν να βγάλουν την χώρα από την πολιτική κρίση». Κατά την γνώμη του αυτές μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε δυόμιση μήνες με ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την γρήγορη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το επιχείρημά του ήταν ότι «στην τωρινή κατάσταση, μιας οξείας πολιτικής κρίσης, οι δυνατότητες της κυβέρνησης να ελέγξει την υγειονομική κρίση, που προβλέπεται το φθινόπωρο, είναι ελάχιστες».

Από την άλλη ο αναλυτής Juli Pavlov δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που ωθεί σε πρόωρες εκλογές λίγους μήνες πριν τις κανονικές ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε τις πρόσφατες αλλαγές υπουργών από την πλευρά της κυβέρνησης σαν «ανεπιτυχή προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα»./ibna