Zoran Milanovic: Η Κροατία δεν είναι το ίδιο κράτος που ήταν πριν από 25 χρόνια

Zoran Milanovic: Η Κροατία δεν είναι το ίδιο κράτος που ήταν πριν από 25 χρόνια

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović δήλωσε από την πόλη Knin την Τετάρτη ότι 25 χρόνια μετά την Επιχείρηση «Καταιγίδα» η Κροατία δεν είναι η ίδια κοινωνία που ήταν τότε, τονίζοντας ότι η ενότητα απαιτεί να μιλάμε για πράγματα που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, αλλά και που τους χωρίζουν.

«Είναι πραγματικά τιμή για μένα, και δεν πρόκειται για μια κενή φράση, να μιλήσω με την ευκαιρία της 25ης επετείου της απελευθέρωσης της Κροατίας. Τα 25 χρόνια είναι ένας πολύ μεγάλος χρόνος στη διαμόρφωση και τη ζωή ενός ανθρώπου. Σε διάστημα 25 ετών οι σχέσεις μεταξύ κρατών και σχέσεων στον κόσμο αλλάζουν. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και δεν είμαστε η ίδια κοινωνία που ήμασταν πριν από 25 χρόνια», δήλωσε ο Milanović στην ομιλία του με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, την Ημέρα των Ευχαριστιών στην Πατρίδα και την Ημέρα των Βετεράνων του Πολέμου.

Ο Milanović συνέχισε λέγοντας ότι στη δημοκρατία η ενότητα δεν είναι πάντοτε πλήρως δυνατή, αλλά είναι απαραίτητο να μιλάμε μαζί για πράγματα που μας φέρνουν πιο κοντά και που μας χωρίζουν, πράγματα που βλέπουμε διαφορετικά.

«Οι απόψεις κάποιου από μια μεγάλη πόλη, κάποιου από μια μικρή πόλη, ενός Κροάτη ή ενός Σέρβου δεν είναι απαραίτητα πάντα οι ίδιες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μιλάμε, να θέτουμε ζητήματα και να τα συζητάμε», δήλωσε ο πρόεδρος.

Μιλώντας για τα στάδια της πορείας της νίκης της Κροατίας και των σχέσεων μεταξύ Κροατών και Σέρβων, ο Milanović αναφέρθηκε στον Winston Churchill, Βρετανό Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος είπε: «Σε πόλεμο: επίλυση, σε ήττα: αψήφιση, σε νίκη: μεγαλοπρέπεια, σε ειρήνη: καλή θέληση”.

Υπενθυμίζοντας ότι «ο πόλεμος στην Κροατία επιβλήθηκε στη χώρα», ο Milanović σημείωσε ότι ο πρώτος πρόεδρος της Κροατίας, Franjo Tudjman, διεξήγαγε το δύσκολο έργο του πολέμου καθώς και ότι η δουλειά που έγινε τότε ήταν κάτι που θα μπορούσε να μάθει η Κροατία από σήμερα.

«Αυτή η νίκη… δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα της εργασίας, του σχεδιασμού, της συγκέντρωσης και της ευφυΐας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Όλοι εμείς που δεν συμμετείχαμε σε αυτό θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς», τόνισε.

Ο πόλεμος ξεκίνησε με ήττα και με μεγάλα βάσανα ή εκτοπισμένους ανθρώπους, πρόσθεσε. Η αντίσταση στην αρχή φαινόταν μάταιη, αλλά οι γενναίοι Κροάτες στρατιώτες και οι διοικητές τους κέρδισαν τη νίκη, είπε.

«Σε αυτή τη νίκη, θα έπρεπε να είμαστε πιο υπέροχοι και καλύτερα οργανωμένοι, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός μίλησε. Ευτυχώς, ποτέ δεν βυθιστήκαμε σε μια άβυσσο ηθικής καταστροφής. Υπήρξαν λάθη, υπήρχαν επίσης εγκλήματα και μας στοίχισαν αργότερα», είπε ο Milanović, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα.

Η Κροατία αργότερα διόρθωσε αυτό το λάθος, αλλά παραμένει ένα βάρος, είπε.

«Γι’ αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα την παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Boris Milosevic εδώ σήμερα. Αυτή είναι μια γιορτή, όχι μια ανάμνηση. Χαιρόμαστε εδώ και γιορτάζουμε τις επιτυχίες μας. Για να έρθεις εδώ και να γίνεις μέλος των Κροατών στο να γιορτάσουμε μια ημερομηνία, που δεν είναι εξίσωση, αυτή είναι η αρχιτεκτονική μιας καρδιάς και ένα βαθιά συναισθηματικό ζήτημα και όχι ένα μικρό πράγμα», τόνισε.

Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ Κροατίας και Σερβίας, είπε ότι ήταν περίπλοκες για περισσότερα από 100 χρόνια.

«Υπήρξαν συγκρούσεις, αιματοχυσία, πόλεμοι, εμφύλιοι πόλεμοι, επιθετικότητα και μετά από αυτό, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να εισέλθουμε σε μια φάση κανονικών σχέσεων στην οποία θα επικρατήσει σεβασμός και εποικοδομητική συμπεριφορά. Είναι σαν να εξακολουθούμε να επιβαρυνόμαστε από πράγματα που είναι συνέπεια της επιθετικότητας της δεκαετίας του 1990», είπε, προσθέτοντας ότι γνώριζε ότι μιλούσε ως Κροάτης.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι σχέσεις πρέπει να είναι καλύτερες και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί και τολμά να τις βελτιώσει, καθώς επίσης και ότι επαφίεται στην άλλη πλευρά να προσπαθήσει να κάνει το ίδιο./ibna