Ελλάδα: “Ψυχρολουσία” στους πολίτες από την “αναβολή” των φοροελαφρύνσεων

Ελλάδα: “Ψυχρολουσία” στους πολίτες από την “αναβολή” των φοροελαφρύνσεων

Άλλη μια απογοήτευση σκορπά στους πολίτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθότι φαίνεται ότι δε θα υπάρξουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες αναμένουν εδώ και 1 χρόνο. Από σήμερα η κυβέρνηση  επικαλείται το άλλοθι του κορωνοϊού για να βρει επιχείρημα και να αναβάλλει τις υπεσχημένες ελαφρύνσεις. Χαρακτηριστική είναι η σημερινή πρώτη δήλωσή του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του Θεόδωρου Σκυλακάκη, πως «Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα».

Ταυτόχρονα όμως με την  επίκληση στην πανδημία, αναδεικνύεται μια αναδίπλωση όσον αφορά τις φοροελαφρύνσεις. Ως εκ τούτου οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας χρησιμοποιούνται προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εδραιώσει τις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές που είχε κατά νου. Αυτό καταμαρτυρεί άλλωστε και το νεοφιλελεύθερο σχέδιο  που προτείνει η επιτροπή Πισσαριδη, το οποίο περισσότερο παραπέμπει σε ενός τύπου μνημόνιο και λιγότερο σε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.

Την πρώτη του συνέντευξη ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έδωσε χθες το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλοκαίρι Μαζί” ο Θόδωρος Σκυλακάκης και όπως ανέφερε «Το ποιοι και πόσοι φόροι θα μειωθούν θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά δεδομένα” Διευκρίνισε πάντως ότι όσο υπάρχει ο κορωνοϊός, είναι πιθανό να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, γι αυτό θα είναι πολύ προσεκτικός στις δεσμεύσεις του και στην εισήγηση για μείωση φόρων. “Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα” εξήγησε. “Κάθε φορά που πάμε να σηκώσουμε κεφάλι, έρχεται κάτι που μας πατάει…”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην διαχείριση των πόρων που απέσπασε η Ελλάδα από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ο νέος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών ο οποίος ορκίστηκε σήμερα,  είπε πως “τα χρήματα που θα απορροφήσουμε θα φέρουν μεγάλες επενδύσεις”, και  σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να διανεμηθεί μέσα σε έξι χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι η διαφορά στην τσέπη των πολιτών θα υπάρξει μόλις έρθουν τα πρώτα χρήματα.

Για το πώς θα διανεμηθούν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης είπε: “Το πεδίο είναι ευρύ, το 30% θα πάει για σκοπούς της πράσινης Ευρώπης, που περιλαμβάνουν και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και νερού”.

Παράλληλα σημείωσε ότι το σχέδιο Πισσαρίδη θα αποτελέσει εργαλείο για την πορεία ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι τα 2 δισ. από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται το φθινόπωρο./ibna