Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η μάχη για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκίνησε η μάχη για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Ο «αγώνας» για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης ξεκίνησε επίσημα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συνέλευσης. Τόσο ο πρόεδρος του SDSM, ο Zoran Zaev όσο και ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski διαγωνίζονται για την πλειοψηφία των 61 βουλευτών.

Σύμφωνα με τον Zaev, όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, ενώ και ο Mickoski βρίσκεται σε παρόμοια θέση.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι ο Πρόεδρος του κράτους εντός δέκα ημερών από το σύγκλιση της Συνέλευσης θα αναθέσει την εντολή για τη σύνθεση της Κυβέρνησης στον υποψήφιο του κόμματος, δηλαδή στα κόμματα που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο ορισθείς πρωθυπουργός, εντός 20 ημερών από την ημέρα της ανάθεσης της εντολής, υποβάλλει πρόγραμμα στη Συνέλευση και προτείνει τη σύνθεση της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση, μετά από πρόταση του ορισθέντος πρωθυπουργού και βάσει του προγράμματος, εκλέγει τη συνέλευση με πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια σταθερή και επιτυχημένη κυβέρνηση με εντολή τεσσάρων ετών. Το βασίζουμε στους αριθμούς. Θα ακούσουμε τις απόψεις και με βάση αυτές θα προχωρήσουμε. Οι πολίτες χρειάζονται μια σοβαρή προσέγγιση, όχι υπολογισμούς και εκπλήρωση ης ατζέντας ορισμένων, δήλωσε χθες ο Zaev και πρόσθεσε ότι αναμένει αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες δέκα έως 15 ημέρες.

Πολλοί βουλευτές, πιστεύει ο Zaev, θα υποστηρίξουν το σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είναι ευρεία και προτρέπει την απομάκρυνση του εθνικισμού.

«Από σήμερα ξεκινάμε διαπραγματεύσεις για μια πλήρη θητεία τεσσάρων ετών που θα μας φέρει μια κυβέρνηση τεσσάρων ετών έτοιμη για έργο. Ας αφήσουμε τον χρόνο να δείξει με ποιον μπορούμε να σχηματίσουμε συνασπισμό και την πρώτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία του SDSM μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το DUI και τη Συμμαχία και την Εναλλακτική. Εξαρτάται από την απομάκρυνση των εθνικισμών, εξαρτάται από μια ολόκληρη επεξεργασία για την εκκαθάριση του δικαστικού σώματος, τον έλεγχο της περιουσίας, τα κεφάλαια κάθε πολιτικού και αξιωματούχου που θα εκλεγεί, το δυναμικό προσωπικού, κυρίως για τις νομικές, αλλά και για τις οικονομικές πτυχές του κράτους. Θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες, θα τολμήσουμε και θα πάρουμε την απόφαση. Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές κατά τη διάρκεια αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Zaev.

Οι συναντήσεις και οι συνομιλίες με άλλα μέρη έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο Zaev ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με όλους τους προέδρους κομμάτων από το πολιτικό μπλοκ της Αλβανίας, και οι ομάδες εργασίας και τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος θα πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για έναν συνασπισμό και τον σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης που θα φροντίζει εξίσου όλους τους πολίτες, χωρίς οποιεσδήποτε εθνοτικές προκαταλήψεις ή εθνικισμούς, μια κυβέρνηση που δεν θα έχει διλήμματα όταν πρόκειται για τον κοινό μας δρόμο που ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία – Μια κοινωνία για όλους». Μια κυβέρνηση που θα καταπολεμήσει το έγκλημα και τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εξυγίανση του δικαστικού σώματος και στον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων κάθε αξιωματούχου. Οι μελλοντικοί παράγοντες της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια σοβαρή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το επίκεντρο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, η αύξηση των μισθών, οι επενδύσεις στη νεολαία, η ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη, η υποστήριξη για τον ιδιωτικό τομέα και η φροντίδα για τους φτωχότερους, υπογράμμισε ο Zaev.

Αλλά και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Mickotski, πιστεύει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση διότι, όπως είπε χθες, το κόμμα του επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις για μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Mickoski ανακοίνωσε ότι την επόμενη περίοδο το VMRO-DPMNE θα αυξήσει τη συχνότητα των συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα που αποτελούν μέρος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, αλλά όχι μόνο με εκείνα του αλβανικού μπλοκ, αλλά και με εκείνα του συνασπισμού SDSM. Ίσως και αυτοί, είπε, θα αναγνωρίσουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του VMRO-DPMNE και θα το υποστηρίξουν. Ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE είναι επίσης πεπεισμένος ότι καμία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες “Για την Ανανέωση της Μακεδονίας” δεν θα υποστηρίξει το πρόγραμμα Zaev και SDSM.

Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Mickoski, πρέπει να είναι σταθερή, ρεφορμιστική, με σαφές σχέδιο και όραμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική δεν είναι αγορά, αλλά σοφία και φιλοσοφία.

«Αφήστε τον χρόνο να δείξει ποιος θα σχηματίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ναι, εκείνοι οι βουλευτές που προσεγγίστηκαν από μυστηριώδη άτομα που ζητούν την ηγεμονία του SDSM, τους πλησίασαν, συζήτησαν και τους απέρριψαν με αηδία. Αρνούμαι επίσης με αηδία να σχολιάσω αυτό το είδος της εξαγοράς, διότι με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιούμε και αποθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας για τις επόμενες εκλογές που θα είναι τοπικές σε ένα χρόνο από τώρα. «Πιστεύω στην πολιτική σοφία, στο πολιτικό πρόγραμμα και στην πολιτική φιλοσοφία, και όχι στην εξαγορά, όπως συνέβη στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεση», δήλωσε ο Mickoski.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς, Zijadin Sela, στο πλαίσιο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, πριν από τη χθεσινή σύγκλιση του Κοινοβουλίου είπε ότι αναμένει ένα κράτος δικαίου που σύντομα θα γίνει μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Afrim Gashi από την Alternativa, τα κόμματα χρειάζονται περισσότερη πολιτική κουλτούρα και βούληση για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για προσδοκίες, δήλωσε ο αρχηγός του DUI Ali Ahmeti, σύμφωνα με τον οποίο, ενδέχεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τίποτα συγκεκριμένο.

Ο πρόεδρος Stevo Pendarovski έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα μετά τη σύγκλιση του Κοινοβουλίου και σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, θα δώσει την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στο κόμμα, δηλαδή τα κόμματα που θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη συνέλευση./ibna