Κοσσυφοπέδιο: Μαύρες μέρες για τις επιχειρήσεις

Κοσσυφοπέδιο: Μαύρες μέρες για τις επιχειρήσεις

Η οικονομία του Κοσσυφοπεδίου διέρχεται τη βαθύτερη κρίση από την μεταπολεμική περίοδο κατά την οποία ούτε επιχειρηματίες ούτε κρατικοί θεσμοί αντιμετώπισαν ποτέ αυτά τα προβλήματα, με κύρια πηγή αυτής της κρίσης την πανδημία COVID-19.

Περίπου πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να βάλουν λουκέτο φέτος στο Κοσσυφοπέδιο ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, 150 εταιρείες έχουν κλείσει επίσημα, με μέσο όρο δύο επιχειρήσεις να κλείνουν καθημερινά.

Ωστόσο, αυτές οι στατιστικές δεν είναι ρεαλιστικές. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιχειρηματικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου, Agim Shahini, στην πραγματικότητα ο αριθμός των κλειστών επιχειρήσεων είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που αναφέρουν οι κρατικοί φορείς στις στατιστικές τους.

«Τα στατιστικά στοιχεία που δίνουν οι κρατικοί θεσμοί είναι εκείνα που έχουν κλείσει επίσημα και είναι 10 φορές λιγότερα από εκείνα που έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους και δεν δημιουργούν έσοδα για το κράτος για μήνες”, λέει ο Shahini.

Στους τομείς που παρουσιάζεται παύση επιχειρηματικής λειτουργίας λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον Shahini, είναι κυρίως εταιρείες που ασχολούνται με τις μεταφορές, την εστίαση, τον τουρισμό καθώς και εταιρείες μεταποίησης αλλά και παροχής υπηρεσιών.

Η Επιχειρηματική Συμμαχία εκτιμά ότι φέτος θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κλειστών επιχειρήσεων. Το κλείσιμο επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ δύσκολο και πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει τις δραστηριότητές τους και δεν έχουν ακολουθήσει τις διαδικασίες για να το κλείσουν επίσημα. Ως εκ τούτου, η Συμμαχία εκτιμά ότι εάν αυτή η τάση προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, ενδέχεται να έχουν κλείσει περισσότερες από πέντε χιλιάδες εταιρείες και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για τη χώρα και τα θεσμικά όργανα της χώρας, δήλωσε ο Agim Shahini.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Κοσσυφοπεδίου ανησυχεί επίσης πολύ για τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων δυσκολιών επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

«Το Εμπορικό Επιμελητήριο ανησυχεί για την έλλειψη άμεσης ανταπόκρισης των θεσμικών οργάνων της χώρας, σύμφωνα με το πως ενεργούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι χώρες της περιοχή;. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων και σε αύξηση της ανεργίας, η οποία είναι ήδη εξαιρετικά μεγάλη σε σύγκριση με τον αριθμό των κατοίκων σε ηλικία εργασίας », δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΚ, Skender Krasniqi

Ο Krasniqi εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη έλλειψη αντίδρασης του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή από την παγκόσμια πανδημία.

«Το ΕΕΚ έχει κάνει συνεχόμενες εκκλήσεις και στο Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση να ξυπνήσουν από τον βαθύ ύπνο και τη μεγάλη άγνοια για την κατάσταση και να αντιδράσουν γρήγορα και σύμφωνα με την ανάγκη που έχουν οι επιχειρήσεις, διαφορετικά η καταστροφή είναι τεράστια» συνέχισε ο Krasniqi.

Κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2020, έκλεισαν 146 επιχειρήσεις, με τον μεγαλύτερο αριθμό να βρίσκεται στην πρωτεύουσα Πρίστινα με 25 και ακολουθεί η Prizren με 22 επιχειρήσεις που έκλεισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Έκθεσης των Οικονομικών Επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο για το δεύτερο τρίμηνο  που δημοσιεύθηκε από τον Στατιστικό Οργανισμό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις εργασίες ασχολούνται με το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών./ibna