Μαυροβούνιο: Εγκαινιάζεται δεύτερο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών

Μαυροβούνιο: Εγκαινιάζεται δεύτερο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών

Μετά το Spuž, ένα δεύτερο κέντρο υποδοχής μεταναστών και αιτούντων άσυλο άρχισε να λειτουργεί στο Božaj, κοντά στην Ποντγκόριτσα. Το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα και προβλέπεται να λειτουργήσει υπό το Υπουργείο Εσωτερικών. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου με 470 χιλιάδες ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διέθεσε επιπλέον 400 χιλιάδες ευρώ από τα κεφάλαια προενταξιακής βοήθειας (IPA) για την ανοικοδόμηση του πρώην παρατηρητηρίου “Božaj” και την κατασκευή του νέο Κέντρου.

Ο επικεφαλής του Τομέα Συνεργασίας στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ Herman Spitz τόνισε ότι το Μαυροβούνιο, παρόλες τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έχει δείξει την αποφασιστικότητά του να δεχτεί αυτούς τους μετανάστες με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

“Ένα ακόμη σημαντικό περιφερειακό σχέδιο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα υλοποιηθεί σύντομα από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέσα σε αυτό το έργο, περίπου 700.000 ευρώ έχουν διατεθεί για το Μαυροβούνιο. Αυτό το περιφερειακό έργο αποτελεί άμεση απόκριση στην τρέχουσα πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις της στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η οικονομική βοήθεια της ΕΕ βοηθά όσους έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στο Μαυροβούνιο με επαρκή φιλοξενία, ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική και τεχνική υποστήριξη”, δήλωσε ο Spitz.

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Mevludin Nuhodzic, ο οποίος τόνισε ότι τα κέντρα υποδοχής στο Spuž και το Božaje καταδεικνύουν την ετοιμότητα εκ μέρους της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να παράσχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους μετανάστες. Ευχαρίστησε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Γραφείο της UNICEF για τη σημαντική υποστήριξή τους.

“Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε τις ευρωπαϊκές προοπτικές του Μαυροβουνίου, με βάση την επιτυχή εφαρμογή των βέλτιστων εμπειριών στον τομέα της ολοκληρωμένης μετανάστευσης και της διαχείρισης του ασύλου”, δήλωσε ο Nuhodzic.

Το Κέντρο χτίστηκε στο πλαίσιο του χέργου «Τεχνική συνεργασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ανάπτυξη ικανοτήτων», χρηματοδοτούμενου από τον οργανισμό διευκόλυνσης της Ευρωπαϊκής ένταξης, που υλοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2019. /ibna