Κροατία: Η χώρα εκπέμπει «Νέο μήνυμα στη Σερβική μειονότητα» σύμφωνα με τον Plenković

Κροατία: Η χώρα εκπέμπει «Νέο μήνυμα στη Σερβική μειονότητα» σύμφωνα με τον Plenković

Την παραμονή της Ημέρας της Νίκης και των Ευχαριστιών και της Ημέρας Υπερασπιστών της Κροατίας, καθώς και των κεντρικών εκδηλώσεων στο Knin, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković κατέθεσε στεφάνια στο κεντρικό νεκροταφείο του Mirogoj στο Ζάγκρεμπ, στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έδωσαν τα μέγιστα για την ελευθερία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Plenković, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου Željko Reiner και ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Zvonimir Frka-Petešić, κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Zid Boli, τον Κεντρικό Σταυρό στην αλέα των πεσόντων υπερασπιστών της πατρίδας της Κροατίας, στον τάφο του πρώτου προέδρου της Κροατίας Franjo Tuđman, καθώς και στους μαζικούς τάφους των αγνώστων θυμάτων του πολέμου 1991-95.

Ο Plenković είπε ότι η κυβέρνηση θυμόταν ιδιαίτερα την επιχείρηση που «επέτρεψε την απελευθέρωση των τότε κατεχόμενων περιοχών, και βοήθησε στην καλλιέργεια των συνθηκών για την επακόλουθη επανένταξη στην κροατική επικράτεια του ποταμού Δούναβη, και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κροατίας».

«Γι’ αυτό είμαι χαρούμενος που όλοι θα είμαστε στο Knin για να γιορτάσουμε την 25η επέτειο της Επιχείρησης “Καταιγίδα”», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός Plenković τόνισε ότι ήταν ζωτικής σημασίας πως, 25 χρόνια μετά την Επιχείρηση Καταιγίδα, ένα νέο μήνυμα εκπέμπεται σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Κροατών και της Σερβικής μειονότητας, μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, και σχετικά με τη χώρα που χτίζουν οι Κροάτες.

Σχολιάζοντας την προγραμματισμένη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Boris Milošević στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Επιχείρησης “Καταιγίδα” στο Knin, ο Plenković δήλωσε ότι η συμμετοχή ενός πολιτικού εκπροσώπου από το Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Σερβικό Κόμματο (SDSS) στην εκδήλωση θα απέστελνε ένα σημαντικό μήνυμα.

«Οι μειονότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κροατικής κοινωνίας και οι εκπρόσωποί τους αποτελούν τη νομική και πολιτική μας κληρονομιά των τελευταίων 30 ετών», δήλωσε ο Plenković.

Ο Milošević θα είναι ο πρώτος Σέρβος που θα παραστεί στην τελετή. Πριν από λίγες μέρες, εξιστόρισε τις μνήμες του για τις δυσκολίες που συνάντησε η οικογένειά του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Καταιγίδα”, αποκαλύπτοντας ότι η γιαγιά του δολοφονήθηκε απλώς επειδή ήταν Σερβικής εθνικότητας. Πολλοί Σέρβοι αξιωματούχοι στη Σερβία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα καταδίκασαν την απόφασή του να παραστεί στο Knin, ισχυριζόμενοι ότι αυτή θα είναι «η δεύτερη δολοφονία των Σέρβων θυμάτων».

Ερωτηθείς εάν η συμμετοχή του Milošević στον εορτασμό του Knin θα οδηγούσε σε μια πολιτική καλύτερης κοινωνικής ένταξης για τους Σέρβους, ο Plenković απάντησε ότι οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Σερβικής μειονότητας, ήταν μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο τελευταίο κοινοβούλιο και ότι η συμμετοχή τους τώρα είχε αναχθεί σε υψηλότερο επίπεδο.

«Με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη μας, θα εργαστούμε, όπως κάναμε και στην προηγούμενη θητεία, για την προώθηση της ισότητας μεταξύ όλων των πολιτών και για τη δυνατότητα όλων να ζουν με αξιοπρέπεια, σύμφωνα με τα πρότυπα του 21ου αιώνα. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ηλεκτρικό ρεύμα και παροχή νερού σε απομονωμένες κοινότητες», τόνισε ο Plenković.

Όσον αφορά την επίσκεψη του υπουργού Βετεράνων Πολέμου Tomo Medved στο χωριό Grubori, όπου μια ομάδα Σέρβων αμάχων σκοτώθηκε μετά την Επιχείρηση Καταιγίδα, καθώς και σε Σερβικά χωριά χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ο Plenković είπε ότι δεν επρόκειτο για πολιτική αντιπαράθεση.

«Αυτή ήταν μια σημαντική πολιτική και πολιτιστική χειρονομία από την κυβέρνηση, δείχνοντας σεβασμό σε όλα τα θύματα. Γνωρίζουμε τα λάθη και τα εγκλήματα που συνέβησαν μετά την Επιχείρηση Καταιγίδα και πιστεύουμε ότι είναι καλό να αποτίσουμε φόρο τιμής και στα Σερβικά θύματα», είπε. /ibna