Σλοβενία: Fraport και Fraport Slovenia μοιράζονται το ίδιο δυσοίωνο μέλλον

Σλοβενία: Fraport και Fraport Slovenia μοιράζονται το ίδιο δυσοίωνο μέλλον

Η γερμανική εταιρεία Fraport ανακοίνωσε σήμερα ότι, ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, περίπου 3.000 με 4.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν, καθώς η αεροπορική βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Fraport Slovenia, 100% ιδιοκτησία της Fraport, κατέγραψε έσοδα 9,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 80% στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη στα μέσα Ιουλίου, η Fraport Slovenia άρχισε να αποστέλει ειδοποιήσεις για τη λήξη των συμβάσεων εργασίας σε 82 υπαλλήλους που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των απολυμένων εργαζομένων. Λόγω της πανδημίας Covid-19, ο αερομεταφορέας του Αεροδρομίου της Λιουμπλιάνα, ο οποίος απασχολεί περίπου 470 εργαζομένους, αντιμετωπίζει επίσης μεγάλη πτώση στην κινητικότητα των επιβατών, και συνεπώς μειωμένο φόρτο εργασίας.

Στη συνέχεια, η Fraport Slovenia ανακοίνωσε ότι ο τρέχων και ο προβλεπόμενος όγκος των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνα μέχρι το τέλος του θερινού χρονοδιαγράμματος θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε προβλεφθεί από τους αερομεταφορείς πριν από την κρίση. Οι προβλέψεις για τη χειμερινή περίοδο διαγράφονται εξίσου αβέβαιες, με την εταιρεία να εκτιμά ότι, μέχρι το τέλος του έτους και με βάση το αισιόδοξο σενάριο, δε θα καταγραφεί περισσότερος από 30% του προβλεπόμενου τζίρου.

Όπως ανακοίνωσε η Fraport την Τρίτη, σε έκθεση του Διευθύνοντος Συμβούλου Stefan Schulte για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των επιβατών το 2022 και το 2023 θα παραμείνει 15 έως 20% χαμηλότερος από το 2019, γεγονός που συνεπάγεται μικρότερο φόρτο εργασίας μακροπρόθεσμα. Ο Όμιλος Fraport απασχολεί σήμερα περίπου 22.000 υπαλλήλους.

Η εταιρεία συμμετέχει σε ένα γερμανικό πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για την αποφυγή μαζικών απολύσεων. Στη Φρανκφούρτη, περίπου 16.000 μισθοί υπαλλήλων επιδοτούνται από το κράτος ως μέρος ενός προγράμματος για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Οι ώρες εργασίας τους μειώθηκαν κατά 60% και τα λειτουργικά έξοδα κατά 30%, κυρίως λόγω του κλεισίματος των τερματικών σταθμών.

Παρ’ όλα αυτά, τα νούμερα της Fraport Group βυθίστηκαν βαθιά σε αρνητικό έδαφος το δεύτερο τρίμηνο. Το έλλειμμα ανήλθε σε 182 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας σημειώσει κέρδος 127 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά περίπου τρία τέταρτα, στα 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εναέρια κυκλοφορία σταμάτησε εντελώς. /ibna