Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

Μετά τη διεξαγωγή της πρώτης «ιδρυτικής» συνόδου της Εθνοσυνέλευσης, ξεκινούν σήμερα οι συνομιλίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Τα κόμματα που ξεκίνησαν ανεπίσημα τις συνομιλίες μετά τις εκλογές αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους σήμερα για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο και να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του SDSM Zoran Zaev, όπως ανακοίνωσε μετά τις εκλογές, θα ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση μετά τον Ilinden.

Στη συνέντευξή του που δόθηκε στην κροατική εβδομαδιαία «Nacional» πριν από δέκα ημέρες, ο Zaev είπε ότι το SDSM έχει μακράν το μεγαλύτερο δυναμικό συνασπισμού. – Η εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι για το SDSM και τον συνασπισμό «Μπορούμε». “Αμέσως μετά τις διακοπές του Ilinden, που είναι στις 2 Αυγούστου, μπαίνουμε στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό συνασπισμό και σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε ο Zaev τότε.

Ανακοίνωσε ότι θα συζητήσουν έναν συνασπισμό με όλα τα κόμματα που είναι έτοιμα να δεχτούν την ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ελεύθερη, προηγμένη ιδέα και την πορεία που ακολουθεί η Βόρεια Μακεδονία ως μέλος του ΝΑΤΟ. Για «δομές που υποστηρίζουν ιδέες διαφορετικές από τη δημοκρατική και ευρωπαϊκή έννοια», όπως είπε ο Zaev, δεν μπορεί να είναι μέρος του μελλοντικού κυβερνώντος συνασπισμού υπό την ηγεσία του SDSM.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski χθες σε ομιλίες του με την ευκαιρία του Ilinden από το Tashmarunishta και τη Struga, επανέλαβε ότι “θα συμμετάσχουν στο «διαγωνισμό» για τη διαμόρφωση κυβέρνησης, που παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή.”

Ο Mickoski είπε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υποστηρίζει έναν ευρύ συνασπισμό και πιστεύει ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν αναποτελεσματική, όπως έχει αποδειχθεί και από την τεχνική κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο Mickoski τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για τις διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση και ότι μέχρι τώρα καταλήγει στην «μέτρηση των πολιτικών δυνάμεων». Είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν κανείς δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων κοινοβουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του για νέες εκλογές, ο Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος του SDSM Oliver Spasovski είπε ότι ο Mickoski αλλάζει τις απόψεις του κάθε μέρα και ότι στις τελευταίες εκλογές υπάρχει σαφής νικητής, και αυτό είναι το SDSM.

Ο Πρόεδρος Pendarovski ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναθέσει την εντολή για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης σε εκείνους που θα τον διαβεβαιώσουν ότι είχε φτάσει σε πλειοψηφία στη Συνέλευση.

Τόνισε ότι ο συνταγματικός νόμος είναι ξεκάθαρος – η εντολή δίνεται στον υποψήφιο του κόμματος ή των κομμάτων που έχουν την πλειοψηφία στη Συνέλευση και εδώ ο πρόεδρος δεν έχει κυριολεκτικά περιθώρια ελιγμών.

«Πιο συγκεκριμένα, θα δώσω την εντολή σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο για οποιονδήποτε από τα 6 κόμματα που εισήλθαν στο κοινοβούλιο, που θα με διαβεβαιώσει ότι έχει την πλειοψηφία των 61 βουλευτών”, δήλωσε ο Pendarovski σε συνέντευξή του στο “Fokus” την περασμένη εβδομάδα.

Ο Pendarovski στην ομιλία του για το Ilinden στο Pelince, εξέφρασε την προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν και ότι η κυβέρνηση, όπως είπε, δεν θα υπάρχει άνεση ώστε του ζητηθούν δύσκολες ερωτήσεις τις πρώτες 100 ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα άλλο περίπλοκο καθήκον, ειδικά, όπως είπε, μετά από μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία στην οποία έγιναν σοβαρές κατηγορίες και προσωπικές αποκλεισμούς, οι οποίες εμβάθυναν περαιτέρω τις διχόνοιες μεταξύ των πολιτών, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε συμφιλίωση τώρα περισσότερο από ποτέ.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος του κράτους υποχρεούται εντός 10 ημερών από το σύγκλιση του νομοθετικού σώματος να αναθέσει την εντολή για τη σύνθεση της Κυβέρνησης σε έναν υποψήφιο του κόμματος, δηλαδή στα κόμματα που έχουν την πλειοψηφία στη Συνέλευση. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός, από την άλλη πλευρά, εντός 20 ημερών από την ημέρα της ανάθεσης της εντολής, πρέπει να υποβάλει στη συνέλευση ένα πρόγραμμα και πρόταση για τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουλίου, ο συνασπισμός «Μπορούμε» με επικεφαλής το SDSM κέρδισε 46 έδρες, ο συνασπισμός VMRO-DPMNE 44, το DUI 15, η Συμμαχία Αλβανών και η Εναλλακτική 12, η ​​Αριστερά δύο και η DPA μία έδρα./ibna