Μαυροβούνιο: Η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση αναβλήθηκε λόγω του COVID-19

Μαυροβούνιο: Η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση αναβλήθηκε λόγω του COVID-19

Η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, η οποία θα δείξει εάν υπάρχει πετρέλαιο στο υποβρύχιο του Μαυροβουνίου, αναβλήθηκε για την επόμενη χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Διοίκηση Υδρογονανθράκων του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της της Διοίκησης, αυτό το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δηλαδή, από τον Ιανουάριο έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vijesti.

Τα μέσα ενημέρωσης στο Μαυροβούνιο αναφέρουν ότι το κράτος έχει συνάψει δύο συμφωνίες παραχώρησης για την έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την κοινοπραξία Eni και Novatek το 2016, και η άλλη με την ελληνική εταιρεία Energean ένα χρόνο αργότερα.

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πρώτη διερευνητική γεώτρηση στο βυθό του Μαυροβουνίου, που σχεδιάστηκε για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, έχει αναβληθεί για τους ίδιους λόγους», αναφέρει η Διοίκηση.

Αναφέρουν επίσης ότι αν και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, πολλές δραστηριότητες στο Μαυροβούνιο, που σχετίζονται με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, διεξάγονται ανεμπόδιστα. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την πρώτη διερευνητική γεώτρηση, η οποία, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Η εφοδιαστική βάση βρίσκεται στο λιμάνι του Bar, όπου ήδη παραδίδεται το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για διερευνητική γεώτρηση», αναφέρει η Διοίκηση Υδρογονανθράκων.

Έχοντας υπόψη ότι η πρώτη εξερευνητική γεώτρηση στο βυθό του Μαυροβουνίου είχε αρχικά προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσε η Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τρισδιάστατες σεισμικές δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα γεώτρησης, η Διοίκηση είπε ότι η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα διαρκούσε περίπου 180 εργάσιμες ημέρες.

«Εάν οι δραστηριότητες υλοποιηθούν σύμφωνα με το σχέδιο, μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, θα έχουμε πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν εμπορικές εναποθέσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα εν λόγω τεμάχια του Μαυροβουνίου», καταλήγει η Διοίκηση Υδρογονανθράκων./ibna