Κροατία: Η απόφαση του Προέδρου Milanovic να παρασημοφορήσει πρώην στρατηγούς από τη Β-Ε βάζει «φωτιά» στη γειτονιά

Κροατία: Η απόφαση του Προέδρου Milanovic να παρασημοφορήσει πρώην στρατηγούς από τη Β-Ε βάζει «φωτιά» στη γειτονιά

Η επιβεβαίωση του Προέδρου της Κροατίας Zoran Milanović ότι, με την ευκαιρία της 25ης επετείου της επιχείρησης “Oluja ” (“Καταιγίδα”) θα παρασημοφορήσει αρκετούς στρατηγούς με καταγωγή από τη Β-Ε, έχει γίνει μείζον θέμα συζήτησης, τόσο στη χώρα όσο και στη γειτονική Β-Ε.

Σύμφωνα με δήλωση του Προεδρικού Γραφείου, ο Milanović επιβεβαίωσε ότι στις προσεχείς τελετές που σηματοδοτούν την 25η επέτειο της Επιχείρησης Καταιγίδας, θα διακοσμήσει τέσσερις ταξιαρχίες φρουράς του Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας (HVO) και μια στρατιωτική αστυνομική μονάδα που συμμετείχε στην Επιχείρηση.

«Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα, ήταν υπό τη διοίκηση του στρατηγού μας (Κροατικό Στρατό), σύμφωνα με τη Συμφωνία Σπλιτ. Εκείνη την περίοδο ήταν μέρος των επιθετικών στρατευμάτων μας, του στρατού μας και όχι πριν από αυτήν», είπε ο Πρόεδρος Milanović, εξηγώντας την απόφασή του.

Ένας από τους στρατηγούς είναι ο Zlatan Mijo Jelić, ο άνθρωπος που κατηγορείται στη Β-Ε για εγκλήματα πολέμου εναντίον Βοσνίων. Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη και κορυφαία Βοσνιακά κόμματα και αξιωματούχοι κάλεσαν τον Milanović να αποσύρει την απόφαση, τουλάχιστον όσον αφορά τον Jelić. Το υψηλόβαθμο μέλος του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της Βοσνίας, του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) και του Προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, προειδοποίησε ότι ο Milanović πρέπει να εξετάσει σοβαρά όλες τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πράξης, επειδή το εν λόγω άτομο δεν είναι απλώς ύποπτος για εγκλήματα πολέμου, αλλά και φυγάς από τη δικαιοσύνη.

Ο Džaferović είπε ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν αντίθετη με τις ευρωπαϊκές αξίες και «σίγουρα θα επηρέαζε αρνητικά τη σχέση μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Κροατίας».

«Οι χώρες μας είναι προσανατολισμένες η μία προς την άλλη και υπάρχει απόλυτη ανάγκη για οικοδόμηση καλών σχέσεων», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι εάν συνεχιστεί μια τέτοια πρακτική, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επιδείνωση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία θα ευθύνεται η Κροατία.

«Θέλουμε οι γείτονές μας να μας σέβονται όσο τους σεβόμαστε κι εμείς. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας προσβάλει και να μας ταπεινώσει», δήλωσε ο Džaferović.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, στη συνάντηση με τους Κροάτες στρατηγούς, ο Milanović προειδοποιήθηκε ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από το Σεράγεβο για την απόφασή του, αλλά είπε: «Δεν δίνω δεκάρα για τις αντιδράσεις τους. Αυτή είναι η απόφασή μου και είναι κάτι που έπρεπε να έχουμε κάνει πολύ νωρίτερα». Αρκετοί συμμετέχοντες στη συνάντηση επιβεβαίωσαν ότι αυτή ήταν η αντίδρασή του.

Για την τηλεόραση N1, ο Zlatan Mijo Jelić ευχαρίστησε τον Milanović και επιβεβαίωσε ότι θα παραλάβει το μετάλλιο. Ανέφερε ότι οι αντιδράσεις που προέρχονται από τη Β-Ε είναι πολιτικά παιχνίδια και ότι δεν αποφεύγει καμία ευθύνη.

«Είναι αλήθεια ότι η Εισαγγελία υπέβαλε κατηγορητήριο εναντίον μου. Απάντησα δεόντως στις κλήσεις που έστειλε η Εισαγγελία της Β-Ε στην Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ για νομική βοήθεια για να με ανακρίνει ως ύποπτος και εγώ το έκανα στις αρχές του 2015. Δεν έλαβα πρόσκληση στο Σεράγεβο αλλά στο Ζάγκρεμπ. Απάντησα σωστά, δεν έχω καταδικαστεί, ούτε έχω καμία ετυμηγορία εναντίον μου … Τη στιγμή που η Β-Ε επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο εναντίον μου, αμέσως ζήτησα από το δικηγόρο μου να μεταφέρει το κατηγορητήριο στο Ζάγκρεμπ, όπου διαμένω, όπου είμαι εγγεγραμμένος και όπου είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το κατηγορητήριο επειδή δεν αποφεύγω κατηγορίες. Αισθάνομαι αθώος επειδή όλα είναι ψέματα και πλαστογραφίες», είπε.

Ο Jelić εξήγησε ότι οι δίκες της Β-Ε διέπονται από δύο διαφορετικούς νόμους. Ο ένα αφορά τους Σέρβους και τους Κροάτες, που υιοθετήθηκε από κάποιο πρωτόκολλο του Δικαστηρίου της Χάγης, όπου ο όρος «ευθύνη διοίκησης» περιλαμβάνεται ως έγκλημα. Ο άλλος νόμος, που χρησιμοποιείται για τους Βόσνιους αξιωματικούς, είναι ο νόμος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους εγκλήματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διοικητές των μονάδων στη Β-Ε οι οποίοι κατηγορούνται με εγκλήματα πολέμου εγκαταλείπουν τη χώρα, επειδή δεν απολαμβάνουν ίση μεταχείριση./ibna