Βόρεια Μακεδονία: Ακόμα δεν συζητά ο Sela για το σχηματισμό κυβέρνησης

Βόρεια Μακεδονία: Ακόμα δεν συζητά ο Sela για το σχηματισμό κυβέρνησης

Η Συμμαχία και Εναλλακτική δεν διαπραγματεύονται επίσημα για ένταξη στη νέα κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει ακόμη υποψήφιος πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της Συμμαχίας δήλωσε ότι θα περιμένουν πρώτα το DUI να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του και μόνο τότε θα ενεργήσουν με τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τον Ziadin Sela, εάν η υπόσχεση του DUI για Αλβανό Πρωθυπουργό δεν γίνει αποδεκτή, ο Ali Ahmeti θα πρέπει να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση. Ακόμη και αν επαληθευθούν οι πληροφορίες για έναν εκ περιτροπής Πρωθυπουργό όπου το DUI θα πάρει ένα χρόνο Πρωθυπουργίας είναι μια ήττα για τον Ahmeti.

Για να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση, η Συμμαχία και Εναλλακτική θα ζητήσει την ικανοποίηση των απαιτήσεων που ήταν μέρος του προγράμματος τους. Επίλυση του προβλήματος των 70.000 πολιτών που δεν έχουν ιθαγένεια, προσθέτοντας μια εθνική διάσταση στον Νόμο για την Ίση Εκπροσώπηση, την ισότητα των φύλων ολόκληρης της διοίκησης, αλλά και την χρήση της αλβανικής γλώσσα στο Σύνταγμα.

Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση αναμένεται να ενταθούν μετά την σύγκλιση της νέα Εθνοσυνέλευσης που ο απερχόμενος Πρόεδρος της Talat Xhaferi είχε προγραμματίσει για την Τρίτη το μεσημέρι. Έως τις 15 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Pendarovski θα πρέπει να παραδώσει την εντολή για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου./ibna