Εκτοξεύεται το χρέος της Ελλάδας

Εκτοξεύεται το χρέος της Ελλάδας

Μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας, κατά 5,3 δισ. ευρώ ή κατά 3 μονάδες του ΑΕΠ, καταγράφουν στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και όλα δείχνουν ότι θα σπάσει το φράγμα του 200% επί του ΑΕΠ, κάτι το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί ήδη στην κάκιστη εικόνα της πορείας του προϋπολογισμού, ο οποίος εμφανίζει πλέον υψηλά πρωτογενή ελλείμματα,. Σε συνδυασμό και με τη μείωση που θα καταγράψει φέτος το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ο λόγος του ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 200%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Μαΐου ανήλθε στο ποσό των 361,29 δισ. ευρώ, από 356,02 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Πρόβλημα στην αγορά με πτώση τζίρου

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα τα οποία εκπέμπει η αγορά για την εμφάνιση μιας βαθειάς ύφεσης ως αποτέλεσμα του lockdown και των λαθών της κυβέρνησης της ΝΔ είναι αρνητικά. Με πιο πρόσφατο μήνυμα εκείνο που προκύπτει από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου που πραγματοποιείται στο λιανικό εμπόριο και που τον Μάιο ξεπέρασε το 5%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον περασμένο Μάιο κατέγραψε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου του 2019 μείωση δε ποσοστό ίσομε 5,3%. Η μείωση δε αυτή σημειώθηκε παρότι ο ίδιος δείκτης εμφάνισε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του αμέσως προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Απριλίου 2020, αύξηση κατά 19,6%.  Όπως είναι ευνοητο, η μεγάλη μηνιαία άνοδος ήταν συγκυριακή και οφειλόταν στην λήξη της «καραντίνας» στην οικονομία.

Ο Γενικός Δείκτης Όγκου (ήτοι ο κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), κατά τον μήνα Μάιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 5,8% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, αύξηση 20,7%.

Αναφορικά με τον εποχικά διορθωμένο Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών, κατά τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο παρουσίασε αύξηση 26,2%, ενώ ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου, κατά τον μήνα Μάιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 26,0%./ibna