Ελλάδα: Κλείνει η Pizza Hut

Ελλάδα: Κλείνει η Pizza Hut

Ως κεραυνός εν αιθρία «έπεσε» στην ελληνική αγορά η είδηση ότι κλείνει η μεγαλύτερη παγκοσμίως (με 18.703 εστιατόρια σε περίπου 100 χώρες) αλυσίδα πίτσας στον κόσμο, η  Pizza Hut, στην Ελλάδα. Πρόκειται για κίνηση η οποία αφήνει ακόμη 180 απασχολούμενους στην ανεργία. Η είδηση ήλθε  ακριβώς ένα δεκαπενθήμερο μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Pulce RC σύμφωνα με την οποία το 75% των ερωτηθέντων συμπολιτών μας φοβάται τσουνάμι «λουκέτων» στην αγορά και ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι επισημάνσεις και οι προειδοποιήσεις εκ μέρους φορέων και οικονομικών παρατηρητών προς την κυβέρνηση να λάβει τελέσφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει της παρενέργειες του lockdown στην οικονομία.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Pizza Hut η οποία ιδρύθηκε το 1958 και εδρεύει στο Πλάνο του Τέξας, έκρινε και αποφάσισε ότι η δραστηριότητα της αλυσίδας δεν είναι πλέον βιώσιμη και κατά συνέπεια έπρεπε να διακοπεί. Έτσι, από σήμερα βάζουν “λουκέτο” έκλεισαν και τα 16 καταστήματά της στην χώρα.

Τι αναφέρει η εταιρεία

«Η εταιρεία έκανε μεγάλες προσπάθειες όλα τα προηγούμενα χρόνια για να επιστρέψουν τα καταστήματα σε θετικούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης» επεσήμαναν  πηγές κοντά στην εταιρεία. Όπως ανέφεραν, «τα τελευταία 12 χρόνια και παρά τα συνεχή χρόνια οικονομικών ζημιών επένδυσε 23 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα την τελευταία δεκαετία δημιούργησε και διασφάλισε περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, όμως, η πανδημία του κορωνοϊού η οποία δημιούργησε μια κρίση πρωτοφανή στη χώρα μας και διεθνώς, έπληξε βαριά τον κλάδο της εστίασης και οδήγησε στην επιδείνωση των υφιστάμενων δυσχερειών και στην αδυναμία αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Το κλείσιμο καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα εξαιτίας του lockdown, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες – πολλαπλασιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα κατέστη μη βιώσιμο και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία».

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήλθε  «σε συνέχεια πολύμηνων προσπαθειών της Pizza Hut στην Ελλάδα για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση». Σύμφωνα με την εταιρεία  έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις συν ειδική πρόσθετη αποζημίωση και έχοντας εξοφλήσει των σύνολο των οφειλών της προς τους εργαζόμενους, ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές «τηρούνται κανονικά»./ibna