Β-Ε: € 11.8 εκατομμύρια από την ΕΕ για την κατασκευή του Aυτοκινητοδρόμου Vc

Β-Ε: € 11.8 εκατομμύρια από την ΕΕ για την κατασκευή του Aυτοκινητοδρόμου Vc

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σύμβαση 11,8 εκατομμυρίων ευρώ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τμήματος Tarčin-Ivan, μήκους 6,9 χιλιομέτρων του πανευρωπαϊκού διαδρόμου Vc. Η επιχορήγηση της ΕΕ θα αντληθεί από το επενδυτικό πλαίσιο των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF) και συμπληρώνει ένα προηγούμενο δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 40,4 εκατομμυρίων ευρώ, εγκεκριμένο από την τράπεζα της ΕΕ για το ίδιο τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Vc. Για ολόκληρο το τμήμα, συμπεριλαμβανομένου του τούνελ Ivan, μήκους 1.720 μέτρων με δύο κλάδους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει συνολικά επιχορηγήσεις 23,3 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), συμπληρώνοντας έτσι κεφάλαια που παρέχονται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου για τη βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα για την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Vc.

Ο Αυτοκινητόδρομος Vc αποτελεί το πιο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της βελτίωσης της περιφερειακής συνδεσιμότητας, της μείωσης των ταξιδιωτικών αποστάσεων και της αύξησης της οδικής ασφάλειας κατά μήκος της διαδρομής που συνδέει τα κύρια οικονομικά και διοικητικά κέντρα της χώρας. Επιπλέον, ο Αυτοκινητόδρομος Vc θα συμβάλει στην ταχύτερη κοινωνική και οικονομική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρέσβης της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Johan Sattler δήλωσε ότι η ΕΕ έχει διαθέσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο της Ατζέντας Συνδεσιμότητας, για να βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιταχύνει την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Vc στη χώρα. «Τα κατασκευαστικά έργα δεν σταμάτησαν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα προστατευτικά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα ενεργά εργοτάξια αποτελούν ένα πολύ θετικό σημάδι, καθώς επιτρέπουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά προγράμματα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ η επιτάχυνση των κατασκευών είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας», τόνισε ο Sattler.

Η συμφωνία επιχορήγησης υπογράφηκε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ΕΤΕπ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα συμπληρώσει ένα δάνειο της ΕΤΕ ύψους 40,4 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η ΕΤΕπ παραμένει προσηλωμένη στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και είμαστε περήφανοι για το ρόλο μας ως ενός από τους σημαντικότερους επενδυτές στην οδική υποδομή της χώρας. Καθώς οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αυτό το τμήμα θα επιταχύνει την ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την ΕΕ και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε ολόκληρη την περιοχή, και μαζί με αυτές θέσεις εργασίας και εισόδημα για τους πολίτες. Σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας COVID-19, στρατηγικές επενδύσεις όπως αυτή αποστέλλουν σαφή μηνύματα ότι η τράπεζα της ΕΕ παραμένει αξιόπιστος εταίρος για τα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο επικεφαλής των δανειοδοτικών πράξεων της ΕΤΕπ στην Κροατία, τη Σλοβενία ​​και τα Δυτικά Βαλκάνια Matteo Rivellini.

Ο υπουργός της Β-Ε Vjekoslav Bevand δήλωσε ότι «αυτό το έργο θα φέρει το Σεράγεβο και το Μόσταρ πιο κοντά και θα μειώσει τη χρονική απόσταση συνδέοντας τον δρόμο M17 με τον διάδρομο Vc. Εκτός από ταχύτερα και πιο άνετα ταξίδια, αυτό το μοντέρνο τμήμα θα δημιουργήσει επίσης νέες οικονομικές ευκαιρίες και θα βελτιώσει την προστασία του περιβάλλοντος».

Περισσότερα από 335 χλμ. του Αυτοκινητοδρόμου Vc διέρχονται τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνδέοντας το λιμάνι του Ploče στην Κροατία με τη Βουδαπέστη. Μέχρι στιγμής, 155 χλμ έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης της χώρας σε αυτό το σημαντικό και ακριβό έργο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευκολύνει την κατασκευή 11 ώριμων έργων στον Αυτοκινητόδρομο Vc. Στο πλαίσιο της ατζέντας συνδεσιμότητας, η ΕΕ υποστηρίζει επίσης την κατασκευή της γέφυρας Gradiška και την αποκατάσταση του λιμένα Brčko.

Τα κονδύλια επιχορήγησης της ΕΕ έχουν διατεθεί μέσω του επενδυτικού πλαισίου των Δυτικών Βαλκανίων (WBIF). /ibna