Μαυροβούνιο: Υπόσχεση Đukanović ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου

Μαυροβούνιο: Υπόσχεση Đukanović ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Prva, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.

Ο Đukanović προσέθεσε ότι η χώρα «δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει ιερούς τόπους και κτίρια».

«Αυτό το κράτος διατηρεί μακροσκελή φάκελο που αποδεικνύει ότι τα ακίνητα που αποκτήθηκαν στο Μαυροβούνιο έως το 1918, χτισμένα με κρατικά κεφάλαια και δωρεές, έχουν καταχωριστεί παράνομα ως ιδιοκτησία ορισμένων ιδιωτών. Θέλουμε να ελέγξουμε αυτήν την εγγραφή και την άρνηση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SOC). Είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις έναν έλεγχο και να το χειραγωγήσεις προβάλλοντας κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε.

Ο Đukanović δήλωσε ότι η SOC ξεκίνησε με την ιδέα της «υπεράσπισης ιερών τόπων και δομών που είχε χτίσει στο Μαυροβούνιο».

«Αλλά τότε, μερικοί άλλοι ενδιαφερόμενοι εμφανίστηκαν με την ιδέα να προσπαθήσουν να διορθώσουν αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν το 2016. Φυσικά, αποφάσισαν να επωφεληθούν από την εκκλησία, η οποία χρησίμευσε ως ο τελευταίος άσσος στο μανίκι τους στον πολιτικό στίβο, με στόχο την αλλαγή καθεστώτος στο Μαυροβούνιο. Όλα είναι πιο απλά όταν εκθρονίζεται η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, η SOC εξυπηρετεί συμφέροντα κατά του Μαυροβουνίου δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς το Μαυροβούνιο. Ανέλαβαν το ρόλο μιας οντότητας που βρίσκεται υπεράνω του κράτους του Μαυροβουνίου. Η SOC πρέπει να ενεργεί υπεύθυνα και σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο Đukanović.

Επισήμανε ότι δεν είχε πει ποτέ ότι ο κ. Αμφιλόχιος πρωτοστατούσε σε ένα κίνημα τρελών.

Ο Đukanović προσέθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να αφήσει τα θρησκευτικά του συναισθήματα να καταχραστούν και να παρερμηνευθούν από εκείνους που «θέλουν να καταστρέψουν το Μαυροβούνιο».

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου τόνισε ότι είχε ακούσει αρκετά από τις αναφορές του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου προς το πρόσωπό του.

«Υπάρχουν αναφορές από το στενό κύκλο του Αμφιλόχιου ότι είμαι υπό την επήρεια ναρκωτικών. Κάθε φορά που μιλούσα με την Αμφιλόχιο, το τόνιζα ξεκάθαρα ότι είναι σημαντικό το Μαυροβούνιο να ιδρύσει μια μοναδική ορθόδοξη εκκλησία που θα ενώνει τους ορθόδοξους πιστούς στη χώρα μας. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την αποκατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου», είπε.

Ο Đukanović επεσήμανε ότι οι πολίτες βίωναν ένα κλίμα διχόνοιας.

«Το κύριο ζήτημα παραμένει το μέλλον της περιοχής μας. Η ιδέα ότι το μέλλον των κρατών μας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηριχθεί στην περιοχή. Απέναντί μας έχουμε ένα πολιτικό κίνημα που ισχυρίζεται ότι η ΕΕ είναι κακή, ότι το ΝΑΤΟ είναι μια φασιστική οργάνωση. Στο Μαυροβούνιο, όσοι υποστηρίζουν την ΕΕ είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, και εκείνοι που αντιτάχθηκαν στην ανεξαρτησία αντιτίθενται τώρα στην ΕΕ και συνεχίζουν να μας προειδοποιούν ότι το Μαυροβούνιο έχει λάβει κάποιες λανθασμένες αποφάσεις, ότι είναι ένα μικρό κράτος, ότι πρέπει να επιστρέψουμε υπό την αιγίδα της ένωσης με τη Σερβία, υπό τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας», δήλωσε ο Đukanović.

Τόνισε ότι το 1918 αποτέλεσε έτος εθνικών και διεθνών εγκλημάτων κατά του Μαυροβουνίου, προσθέτοντας ότι η χώρα αποκατέστησε την ανεξαρτησία της το 2006.

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και οδηγούμε την προενταξιακή διαδικασία της ΕΕ», συνέχισε ο Đukanović.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου μίλησε για απειλές και χειρισμούς που προέρχονταν από το Βελιγράδι στα χρόνια πριν από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας.

«Τότε, υπήρξε μια σημαντική αύξηση στα άτομα που δήλωναν Σέρβοι στο Μαυροβούνιο. Δεν το βλέπω ως κάτι κακό, και πολύ περισσότερο ως κάτι καθοριστικό. Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή. Πρέπει μάλλον να επικεντρωθούμε περισσότερο στη μετατροπή του Μαυροβουνίου σε ένα μέρος όπου όλοι θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά», κατέληξε ο Đukanović. /ibna