Σερβία: Κοντά στην ολοκλήρωση της νέας κυβέρνησης ο Vučič

Σερβία: Κοντά στην ολοκλήρωση της νέας κυβέρνησης ο Vučič

Ο Πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučič, όπως όλα δείχνουν ολοκληρώνει τη λίστα με εκείνους που θα συμμετάσχουν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλές πληροφορίες παρά μόνο ότι θα αλλάξουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα των Υπουργών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις του πρώτου γύρου σχετικά με τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης του Προέδρου Vučić και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που εισήλθαν στο κοινοβούλιο έχουν ολοκληρωθεί και οι συμμετέχοντες κρατούν τις λεπτομέρειες εν κρυπτώ προς το παρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν ακόμα κάποιες συνομιλίες γι αυτό το θέμα, προτού ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Αυτό που δεν είναι μυστικό εδώ και πολύ καιρό είναι ότι θα αντικατασταθούν οι περισσότεροι από τους υπουργούς.

«Μερικοί δεν αξίζουν πια να βρίσκονται στην κυβέρνηση επειδή δούλευαν παράνομα, άλλοι επειδή κουράστηκαν, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό, σύμφωνα με κορυφαίες πηγές που μίλησαν στην “Blic”.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Blic, o Vučić εργάζεται προσεκτικά στην επιλογή των μελλοντικών υπουργών, ότι είχε αρκετές προτάσεις για καθένα από τα τμήματα και ότι συμπληρώνει αργά τον κατάλογο.

Σύμφωνα με τον ίδιο «Υπάρχει ακόμα χρόνος και μερικές ακόμη θέσεις για να κλείσουν. Στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, όλα θα είναι γνωστά».

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Υπουργός Αθλητισμού Vanja Udovičić, ο Υπουργός Αστυνομίας Nebojša Stefanović, ο Υπουργός Οικονομίας Goran Knežević, ο Υπουργός Πολιτισμού Vladan Vukosavljević, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Goran Trivan, η Υπουργός Δικαιοσύνης Nela Kuburović, ο Υπουργός Παιδείας Mladen Šarčević, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ένταξη Jadranka Joksimović, η Υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο Slavica Đukić Dejanović, αναμένεται να απομακρυνθούν από τα Υπουργεία τους. Ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Rasim Ljajić δήλωσε νωρίτερα ότι δεν θα ηγηθεί πλέον κανενός Υπουργείου, ενώ οι Υπουργοί Ενέργειας και Κρατικής Διοίκησης, Aleksandar Antić και Brankο Ružić, εικάζεται ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποια άλλα Υπουργεία.

Προς το παρόν, είναι πολύ σίγουρο ότι η Υπουργός Κατασκευών και Μεταφορών Zorana Mihajlović, ο Υπουργός Εξωτερικών Ivica Dačić, ο Υπουργός Οικονομικών Siniša Mali και ο Υπουργός Γεωργίας Branislav Nedimović θα παραμείνουν στην Κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι η Ana Brnabić θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης για άλλη θητεία, επειδή σύμφωνα με τον Vučić, έκανε καλή δουλειά. Κατά τη γνώμη του συνομιλητή της Blic, η Brnabić ξεχώρισε ιδιαίτερα κατά την κρίση που σημειώθηκε από την επιδημία του κορωνοϊού.

Η λίστα που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και στην οποία αναφέρεται ότι η σημερινή Διοικητής της Τράπεζας της Σερβίας Jorgovanka Tabaković ως υποψήφια Πρωθυπουργός, δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο πλάνο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της Blic.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ivica Dačić και Aleksandar Vučić έχουν συμφωνήσει να παραμείνουν εταίροι και στην επόμενη Κυβέρνηση με ίσως λιγότερα Υπουργεία για τους Σοσιαλιστές.

Το αν και τι είδους συμφωνία θα κάνει ο Vučić με τη Σερβική Πατριωτική Ένωση είναι άγνωστο προς το παρόν, καθώς και οι δύο πλευρές ήταν σκεπτικές μετά τη συνάντηση.

Αυτό που απομένει είναι να φανεί αν και ποιες θέσεις στη επόμενη κυβέρνηση θα καταλάβουν τα μειονοτικά κόμματα./ibna