Αλβανία: Στο Ατλαντικό Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετείχε ο Rama

Αλβανία: Στο Ατλαντικό Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια συμμετείχε ο Rama

Το Ατλαντικό Συμβούλιο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι συζήτησαν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημικής κατάστασης.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την περιοχή, Matthew Palmer, επανέλαβε την υποστήριξή του στις διαδικασίες ένταξης αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που μεσολαβεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε τις ίδιες απόψεις για το μέλλον και βλέπουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλη της ΕΕ, καθώς είναι χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονται σε εταιρική σχέση”, είπε, τονίζοντας τις προσπάθειες. της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας να πείσουν, όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης.

«Η συμφωνία της Αλβανίας στις 5 Ιουνίου για την εκλογική μεταρρύθμιση αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία και εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», δήλωσε ο Palmer.

Στην τοποθέτηση του στη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ατλαντικού, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama τόνισε ότι «η πανδημία μας έδωσε μια δοκιμαςία, φυσικά αν αυτό ήταν απαραίτητο, ότι αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε εδώ και έξι χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η Διαδικασία του Βερολίνου “είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι μελλοντικές γενιές στην περιοχή μας.”

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να πληγούν από την οικονομική ύφεση, κατά περίπου 8% το 2020, και σύμφωνα με αυτήν την πρόβλεψη θα είναι το πιο ισχυρό πλήγμα από όλες τις περιοχές που έχουν αξιολογηθεί από την ΕΤΑΑ τόνισε ο πρωθυπουργός Rama.

«Κάθε μία από τις χώρες μας έχει πληγεί με διαφορετικούς τρόπους, μερικές από το σπάσιμο στην αλυσίδα αξιών, άλλες από το σπάσιμο στην αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής, και εμείς, καθώς και άλλοι σαν εμάς, θα πληγούμε από μια δραματική πτώση των αριθμών. στον τουρισμό, στην οικονομία στις υπηρεςίες. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε εκείνες τις περιοχές όπου ατομικά υστερούμε», σημείωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός./ibna