Κύπρος: Δειγματοληπτικά τεστ σε χώρους μεγάλης συνάθροισης

Κύπρος: Δειγματοληπτικά τεστ σε χώρους μεγάλης συνάθροισης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε σήμερα πρόταση του Υπουργού Υγείας για τη διενέργεια τριών χιλιάδων δειγματοληπτικών εξετάσεων σε χώρους μεγάλης συνάθροισης, όπως σε Mall, υπεραγορές και άλλους χώρους όπου παρατηρείται μαζική συνάθροιση.

Το πρόγραμμα είναι ήδη σε εξέλιξη, οι δειγματοληψίες γίνονται από κινητές μονάδες στους χώρους αυτούς και η απόφαση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια Κυβέρνησης για να κρατηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Επαναλαμβάνω την έκκληση της Κυβέρνησης προς όλους να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, διότι πέρα από τις αποφάσεις Κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, τίθεται πολλές φορές ζήτημα συλλογικής και προσωπικής ευθύνης. Άρα θα πρέπει να κρατηθούμε σε αυτό τον δρόμο και σε αυτή την προσπάθεια.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο επιχορήγησης διακοπών σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και στον Πύργο Τηλλυρίας. Είναι ο τρίτος χρόνος εφαρμογής του σχεδίου και αφορά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου 2020.

Το σχέδιο αναμένεται να καλύψει περίπου 3.200 συμπολίτες μας και εκτιμάται ότι το κόστος του θα είναι στις 500 χιλιάδες ευρώ. Στόχος του σχεδίου είναι να ενισχύσει την ομάδα αυτή του πληθυσμού, τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, και  να τονώσει την ανάγκη που υπάρχει στις ξενοδοχειακές μονάδες στα ορεινά θέρετρα, ειδικά με τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα πλαίσιο δράσεων που ετοίμασε ο Υπουργός Γεωργίας για τη μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος από την περιοχή Λευκωσίας. Στις 22 Ιουλίου λήφθηκε απόφαση, σε συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε αυτή τη σειρά δράσεων που για κάθε μια υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχος είναι να τηρηθεί ο χρονικός ορίζοντας όπως έχει τεθεί, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έξι με οκτώ μηνών αυτές οι μονάδες να απομακρυνθούν από την περιοχή που βρίσκονται σήμερα.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, τον Δήμαρχο Ιδαλίου και εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας πολιτών Ιδαλίου και μετέφερε ξανά την απόφαση της Κυβέρνησης και την πρόθεσή της να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση./ibna