Ρουμανία: Σε αναμονή έγκρισης των εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ρουμανία: Σε αναμονή έγκρισης των εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Η Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων ενέκρινε τη Τρίτη την εισήγηση, μεταξύ άλλων,  για την υιοθέτηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους κατόπιν απόφασης της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας των  Περιφερειών  ή του Δήμου Βουκουρεστίου, με έγκριση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Επισημαίνεται ότι οι χώροι και το διάστημα καθορίζονται ανάλογα με την πιθανότητα αύξησης των παρόντων ατόμων  σε ένα χώρο, ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης ατομικών ή ομαδικών δραστηριοτήτων.

Άλλες εισηγήσεις αφορούν τις ώρες λειτουργίας των ανοιχτών εστιατορίων και των χαρτοπαικτικών λεσχών και την απόσταση που θα πρέπει να έχουν οι λουόμενοι στις παραλίες.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις θα κατατεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί εντός της σημερινής ημέρας.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός Ludovic Orban σε δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, που παρατηρήθηκε σε ορισμένα νοσοκομεία στο πλαίσιο της πανδημίας τόνισε ότι  οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα αντιμετωπισθούν «με το νομικό όπλο της απόσπασης».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 48.235 κρούσματα, εκ των οποίων 1.182   νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.  6.926 άτομα νοσηλεύονται,  εκ των οποίων 377  σε ΜΕΘ. 26.446 ασθενείς   έχουν αναρρώσει, 3.870  ασυμπτωματικοί ασθενείς  πήραν εξιτήριο 10 μέρες μετά τον εντοπισμό τους.   2.269 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, συνολικά. Έως σήμερα, σε εθνικό επίπεδο έχουν διεξαχθεί  1.154.228  τεστ για τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής 5.479  Ρουμάνοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στο εξωτερικό,  εκ των οποίων 16  στην Ελλάδα./ibna