Κροατία: Ικανοποιητική κίνηση στα αεροδρόμια παρά την πανδημία

Κροατία: Ικανοποιητική κίνηση στα αεροδρόμια παρά την πανδημία

Η Κροατία σημειώνει μία από τις χαμηλότερες μειώσεις στον αριθμό των πτήσεων στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τη χαμηλότερη στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με το Eurocontrol. Την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουλίου, η αγορά της Κροατίας σημείωσε πτώση της κίνησης κατά 52% με περίπου 279 πτήσεις. Ήταν πίσω μόνο από την Αλβανία, η οποία σημείωσε τη χαμηλότερη πτώση στην Ευρώπη, μετά τη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, τη Λιθουανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Από την άλλη πλευρά, η Σλοβενία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο σημείωσαν πτώση της κυκλοφορίας κατά 63%, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία σημείωσαν πτώση 65% και 66% αντίστοιχα. Η Μολδαβία, η Γεωργία και η Αρμενία έχουν την πιο απότομη μείωση της κυκλοφορίας στην ήπειρο.

Η ενίσχυση των αεροδρομίων της Κροατίας είναι το σχετικό άνοιγμα της αγοράς αυτό το καλοκαίρι σε τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη, με εκείνους που βρίσκονται στην ακτή να επιφέρουν την ανάκαμψη. Σύμφωνα με την έκθεση exyuaviation.com, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Αεροδρόμιο του Σπλιτ κατέγραψε 135 πτήσεις άφιξης και αναχώρησης, μεταφέροντας περίπου 23.000 επιβάτες. Αν και αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει μόλις το 30% της κυκλοφορίας του περασμένου έτους, ήταν το πιο πολυσύχναστο μέχρι τώρα φέτος. «Λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία του κορωνοϊού, είμαστε ευχαριστημένοι από αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Αεροδρομίου του Σπλιτ, Mate Melvan.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε η πιο πολυσύχναστη περίοδος του έτους να είναι το πρώτο και δεύτερο σαββατοκύριακο του Αυγούστου, όταν προβλέπουμε περίπου 30.000 επιβάτες ο καθένας». Ο επικεφαλής του Κροατικού Τουριστικού Συμβουλίου, Kristjan Saničić, σημείωσε: «Διενεργούμε μια εντατική διαφημιστική εκστρατεία στις πιο σημαντικές κοντινές αγορές μας για να ενημερώσουμε ότι η Κροατία είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες. Αυτά τα στοιχεία, με βάση τις περιστάσεις, είναι μια εξαιρετική ένδειξη για τον Αύγουστο, κατά τον οποίο αναμένουμε να συνεχιστεί η θετική τάση».

Η ανάκαμψη σε αγορές όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Βόρεια Μακεδονία επιβραδύνθηκαν από τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις πτήσεων, καθώς και από περιορισμούς ταξιδιού και εισόδου για υπηκόους από αυτές τις χώρες. Με βάση το Σχέδιο Ανάκτησης Λειτουργιών Δικτύου του Eurocontrol, οι περισσότερες θα σημειώσουν μικρή αύξηση της κυκλοφορίας τον Αύγουστο. Ενώ η είσοδος υπηκόων από τις προαναφερθείσες χώρες περιορίζεται προς το παρόν στα περισσότερα άλλα έθνη στην Ευρώπη, υπάρχει επίσης πλήρης απαγόρευση πτήσεων προς Ιταλία και Αυστρία, η οποία δημιουργεί σημαντική κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από όλες τις αγορές. Ενώ οι απαγορεύσεις πρόκειται να επανεξεταστούν τις επόμενες ημέρες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα αρθούν, αν και η Αυστρία είναι πιθανό να ανάψει το πράσινο φως για τη συνέχιση των πτήσεων μετά την εισαγωγή νέων μέτρων εισόδου για αφίξεις από αυτές τις αγορές./ibna