Σλοβενία: Εξαγορά σχεδόν ολόκληρου του χρέους της Tuš από την Alfi

Σλοβενία: Εξαγορά σχεδόν ολόκληρου του χρέους της Tuš από την Alfi

Η σλοβενική εταιρεία Alfi εξαγόρασε πάνω από το 80% του χρέους της εταιρείας Tuš, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ στη Σλοβενία, το οποίο θα μετατραπεί σε ίδια κεφάλαια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Delo.

Η εφημερίδα, η οποία παραθέτει επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του τελευταίου μπλοκ αξιώσεων εναντίον της Tuš από την Alfi, αναφέρει ότι πρόκειται να υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα μια συμφωνία-πλαίσιο αναδιάρθρωσης για την απομόχλευση της αλυσίδας.

Περίπου το 10% των αξιώσεων εναντίον του παντοπωλείου ανήκει στο βρετανικό ταμείο Anacap, αντίπαλο της Alfi στην απόκτηση του χρέους, και το υπόλοιπο προέρχεται από μικρούς πιστωτές.

Η Delo σημειώνει ότι η τελευταία συναλλαγή θα αυξήσει την οικονομική επισκευή της Tuš, καθώς οι όροι θα καθοριστούν από την Alfi. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η παράδοση θα είναι γρήγορη.

Το σχέδιο προβλέπει να επιτρέπεται στους χρηματοοικονομικούς πιστωτές να μετατρέπουν το χρέος σε ίδια κεφάλαια, κάτι που θα έδινε στην Alfi ποσοστό ιδιοκτησίας 75% στην Tuš, με τον ιδρυτή της Mirko Tuš, να διατηρεί το 15-20%.

Ένα ακόμη βήμα στην αναδιάρθρωση της Tuš περιλαμβάνει την πώληση και, στη συνέχεια, την εκμίσθωση των ακινήτων της.

Πέρυσι, ο Mirko Tuš παρέδωσε τη διοίκηση της εταιρείας στον γιο του Andraž.

Στα τέλη του 2019, ξεκίνησε η προληπτική αναδιάρθρωση για τον όμιλο, του οποίου η κύρια δραστηριότητα είναι το λιανικό εμπόριο, προσφέροντας δευτερευόντως και υπηρεσίες ψυχαγωγίας, αναψυχής, φιλοξενίας και ακίνητης περιουσίας.

Το 2018, ο όμιλος έπεσε από την τρίτη στην τέταρτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ της Σλοβενίας.

Από το πρώτο κατάστημα Tuš που άνοιξε πριν από 30 χρόνια, η εταιρεία εξελίχθηκε σε μία αλυσίδα με 100 καταστήματα στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 3.100 υπάλληλοι, ωστόσο βυθίστηκε σε βαθύ χρέοςκατά την τελευταία οικονομική κρίση. /ibna