Τουρκία: Το Κοινοβούλιο επικύρωσε νομοσχέδιο για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Τουρκία: Το Κοινοβούλιο επικύρωσε νομοσχέδιο για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης

Αύξηση της λογοκρισίας και “κατάργηση” της δυσαρέσκειας καταγγέλλουν οι επικριτές του νομοσχεδίου.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης το Τουρκικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το νομοσχέδιο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις ψήφους του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Devlet Bahçeli.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης την πρόταση που θέτει το κοινοβούλιο σε διακοπή έως την 1η Οκτωβρίου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο οι επικριτές του τονίζουν ότι θα αυξήσει τη λογοκρισία και θα βοηθήσει τις αρχές να «καταργήσουν» τη δυσαρέσκεια, θέτει τον ορισμό ενός υπευθύνου των παρόχων των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο οποίος θα είναι ο υπεύθυνος εκπρόσωπος για έρευνες και νομικές διαδικασίες σχετικά με αδικήματα που πραγματοποιούνται στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ορίζονται φυσικές ή νομικές οντότητες, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν, να παρακολουθούν ή να μοιράζονται διαδικτυακό περιεχόμενο όπως κείμενο, οπτικό και φωνητικό υλικό και τοποθεσία για κοινωνική αλληλεπίδραση, ως παρόχους κοινωνικών δικτύων.

Οι πάροχοι κοινωνικών δικτύων με έδρα το εξωτερικό που έχουν περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες καθημερινά στην Τουρκία θα ορίσουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στη χώρα. Τα στοιχεία επικοινωνίας αυτού του ατόμου θα συμπεριληφθούν στον ιστότοπο με τρόπο που είναι εμφανής και εύκολος στην πρόσβαση.

Εάν ο εκπρόσωπος θα είναι φυσική οντότητα και όχι νομική, πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης.

Οι πάροχοι κοινωνικών δικτύων θα έχουν 48 ώρες για να απαντήσουν σε καταγγελίες για κατάργηση αναρτήσεων προσβλητικού περιεχομένου.

Οι πάροχοι θα λάβουν επίσης τα απαραίτητα μέτρα για την αποθήκευση δεδομένων για χρήστες στην Τουρκία εντός της χώρας.

Σε όσους δεν συμμορφώνονται θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα κυμαίνονται μεταξύ 1 εκατ. και 10 εκατ. τουρκικών λιρών./ibna