ΕΕ: Υπογραφή Συμφωνίας μόνο όταν Σερβία και Κοσσυφοπέδιο συμφωνήσουν σε όλα

ΕΕ: Υπογραφή Συμφωνίας μόνο όταν Σερβία και Κοσσυφοπέδιο συμφωνήσουν σε όλα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε απάντηση της στην εφημερίδα Express του Κοσσυφοπεδίου, κατέστησε σαφές ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεν θα συνάψουν ξεχωριστές ή μερικές συμφωνίες, όπως συνέβη στις προηγούμενες διαδικασίες στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Express.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η συνολική συμφωνία θα υπογραφεί μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα θέματα. Η ΕΕ τονίζει ότι το ζήτημα των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν θα τεθεί παράλληλα.

Μετά τη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti και του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic, ξεκίνησαν συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες ονομάζονται πολιτικές και όχι τεχνικές. Στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Κοσσυφοπέδιο εκπροσωπείται από τον Skender Hyseni, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα κρατικός συντονιστής, ενώ η Σερβία εκπροσωπείται από τον Marko Đurić.

Ο Hyseni, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες σχεδόν τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, σημείωσε από τις Βρυξέλλες ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν αποδέχεται μερική συμφωνία κι ότι συζητά μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα υπογραφεί στο τέλος.

Η ΕΕ φαίνεται επίσης να είναι υπέρ αυτού του διαπραγματευτικού μοντέλου.

Σε απάντηση στην εφημερίδα Express, η εκπρόσωπος της ΕΕ Nibala Massrali ανέφερε ότι ο διάλογος θα τελειώσει με μια συνολική συμφωνία, και μόνο όταν επιλυθούν όλα τα προβλήματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, είναι αρκετό για να υπογραφεί η τελική συμφωνία.

«Η ΕΕ, ως μεσολαβητής στον διάλογο, θα συνεργαστεί με τα μέρη για μια ολοκληρωμένη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, αντιμετωπίζοντας όλα τα άλυτα ζητήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της εφημερίδας Express.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας συζητήσεων στην ΕΕ, οι Κοσοβάροι και οι Σέρβοι υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί. Η ΕΕ, μιλώντας για την τελική συμφωνία, απαιτεί να εφαρμοστούν και οι προκαταρκτικές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της αναμένουν από τα μέρη να εφαρμόσουν όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο παρελθόν. “Τα ανεπίλυτα ζητήματα στις προηγούμενες συμφωνίες θα εξεταστούν παράλληλα στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία», αναφέρει η απάντηση της ΕΕ.

Το θέμα που ενδιαφέρεται να επιλύσει η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες είναι το ζήτημα των αγνοουμένων, μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Πρωθυπουργός Avdullah Hoti είπε επίσης ότι άνοιξε αυτό το θέμα στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, πριν από δύο εβδομάδες.

Στην ΕΕ, όταν τίθεται το ερώτημα για τις συζητήσεις σχετικά με τους αγνοούμενους, λένε ότι ούτε αυτό το θέμα ούτε κάποιο άλλο έχει προθεσμία και ότι όλα τα άλυτα ζητήματα θα συζητηθούν έως ότου επιλυθούν.

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα υπογράψουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων, αφού όλα τα θέματα έχουν συζητηθεί και έχουν συμφωνηθεί όλα. «Ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις δύο πλευρές περνά μέσω του διαμεσολαβητικού διαλόγου της ΕΕ», κατέληξε η απάντηση./ibna