Μαυροβούνιο: Παράδοση αναπνευστήρων και προστατευτικού υλικού από την ΕΕ

Μαυροβούνιο: Παράδοση αναπνευστήρων και προστατευτικού υλικού από την ΕΕ

Η τέταρτη παρτίδα ιατρικού εξοπλισμού, η οποία περιλαμβάνει 86 αναπνευστικές συσκευές και πάνω από 235.000 τεμάχια προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας, παραδόθηκε στο Μαυροβούνιο. Η δωρεά αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο Μαυροβούνιο για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υλοποιείται από το Γραφείο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στο Μαυροβούνιο. Από την έναρξη του έργου τον Απρίλιο, συνολικά έχουν παραδοθεί 100 νοσοκομειακοί αναπνευστήρες, 10 σύγχρονες συσκευές ακτινογραφίας και πάνω από 400.000 τεμάχια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων χειρουργικών μασκών, χειρουργικών γαντιών, χειρουργικών καλυμμάτων, αδιάβροχων φορμών, χειρουργικών ποδιών, ιατρικών γυαλιών, χειρουργικών καλυμμάτων παπουτσιών κ.λπ.

Με αφορμή την παράδοση του εξοπλισμού, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, πρέσβης Aivo Orav, επεσήμανε ότι η δωρεά κατέφθασε την κατάλληλη στιγμή, καθώς το Μαυροβούνιο ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπο με το δεύτερο κύμα της επιδημίας. «Οι αναπνευστήρες θα βελτιώσουν σημαντικά τις ικανότητες του συστήματος υγείας του Μαυροβουνίου, προκειμένου να σώσουν τις ζωές των πλέον ευάλωτων ασθενών. Ωστόσο, ελπίζω ειλικρινά ότι δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ούτε ένας από αυτούς». Ο πρέσβης Orav υπενθύμισε ότι η ΕΕ είχε παράσχει μακροπρόθεσμη στήριξη 50 εκατομμυρίων ευρώ για την υγεία, την οικονομική ανάκαμψη, την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις, καθώς και για άλλους τομείς που πλήττονται από την κρίση. «Έχουμε παράσχει επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με στόχο τη στήριξη της οικονομικής σταθερότητας της χώρας. Σκοπεύουμε επίσης να δημιουργήσουμε δύο νέα τμήματα στο Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου, για μολυσματικές ασθένειες και για δερματο-αφροδισιολογία. Το εύρος της υποστήριξής μας στο Μαυροβούνιο, σε μια περίοδο που όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλήττονται από την κρίση που προκαλείται από την πανδημία, αποτελεί απτή απόδειξη της ειλικρίνειας και της δύναμης της εταιρικής μας σχέσης. Το Μαυροβούνιο μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη της ΕΕ και των πολιτών της, τόσο σε καλές όσο και σε δύσκολες στιγμές!»- Ο Πρέσβης Orav κατέληξε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Milutin Simović τόνισε ότι το Μαυροβούνιο, καθώς και πολλές άλλες χώρες, συνεχίζει να καταπολεμά τις προκλήσεις που θέτει ενώπιόν του η επιδημία του Covid-19. «Η πίστη μας στην επιτυχία στο τέλος του δρόμου βασίζεται στην κοινή υπευθυνότητα και τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων – από τα αρμόδια ιδρύματα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά που, σεβόμενος τα μέτρα, συμβάλλει με τον δικό του τρόπο. Η αισιοδοξία μας ενισχύθηκε από την ισχυρή υποστήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία που ο σύμμαχος και φίλος μας – η Ευρωπαϊκή Ένωση, έδειξε, δωρίζοντας 86 νέους αναπνευστήρες και 235.000 τεμάχια προστατευτικού εξοπλισμού.

Αυτή είναι η υποστήριξη μιας ενωμένης, ισχυρής και αποφασιστικής Ευρώπης και όλων των πολιτών της, που βλέπουν το Μαυροβούνιο ως φίλο και μελλοντικό μέλος τους», επεσήμανε ο Simović.

Ο Miodrag Dragišić, Βοηθός Επιτόπου Αντιπρόσωπος του UNDP στο Μαυροβούνιο, επεσήμανε ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος του σοκ που προκάλεσε η πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο, απέδειξε επίσης πόσο σημαντικό ήταν το πνεύμα της ενότητας και της δράσης με τις κοινές δυνάμεις, προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις. «Αυτό υποστηρίζεται και από τη σημερινή εκδήλωση. Πρόκειται για την τέταρτη παράδοση ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και επιβεβαίωση της αλληλεγγύης και της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και του αναπτυξιακού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ».

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στο Μαυροβούνιο υπέγραψαν στις αρχές Απριλίου σύμβαση αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τις ανάγκες του συστήματος υγείας. /ibna