Κροατία: Ο Plenković παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Ανασυγκρότηση του Ζάγκρεμπ

Κροατία: Ο Plenković παρουσίασε το νομοσχέδιο για την Ανασυγκρότηση του Ζάγκρεμπ

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković υπέβαλε σήμερα στο Κοινοβούλιο της Κροατίας το νομοσχέδιο για την Ανασυγκρότηση Κτιρίων που Καταστράφηκαν από το Σεισμό στην Πόλη του Ζάγκρεμπ, στην Κραπίνα-Ζαγόρτζε και στην Κομητεία Ζάγκρεμπ.

Τόνισε ότι αυτό το έργο πρέπει να προσεγγιστεί σοβαρά και με οργανωμένο τρόπο και ότι οι εθνικοί πόροι και οι διεθνείς πηγές χρηματοδότησης θα συνδυαστούν προσεκτικά. «Είναι σημαντικό αυτό το νομικό πλαίσιο, το οποίο πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει με δύο αναγνώσεις, να είναι υψηλής ποιότητας, διαφανές, δίκαιο, εκτελεστό και να καταλήξουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία για αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι έγινε αμέσως σαφές ότι η ανασυγκρότηση του Ζάγκρεμπ θα γίνει το κύριο καθήκον της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια και είπε ότι το ποσό των ζημιών, που εκτιμάται σε 86 δισεκατομμύρια kuna (περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ), υπερβαίνει ό,τι η Κροατία έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής.

Η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τρεις κατευθύνσεις:

«Πρώτον, έχουμε προετοιμάσει επείγοντα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για να φροντίσουμε τους πιο ευάλωτους μεταξύ των συμπολιτών μας.

Δεύτερον, έχουμε αρχίσει να καταρτίζουμε έναν κατάλογο ζημιών και τεκμηρίωσης για τη διεθνή οικονομική βοήθεια που θα χρειαστεί να ανοικοδομήσουμε το Ζάγκρεμπ.

Και τρίτον, αυτός είναι ο λόγος για τη σημερινή συζήτηση, η ανάπτυξη ενός ποιοτικού νομικού πλαισίου για τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Πόλης του Ζάγκρεμπ και τμημάτων των δύο κομητειών», δήλωσε ο Plenković.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κοινή ευθύνη της Κυβέρνησης, της Πόλης του Ζάγκρεμπ και όλων των άλλων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών, είναι να πραγματοποιήσει τη διαδικασία ανανέωσης με τέτοιο τρόπο ώστε το Ζάγκρεμπ, καθώς και οι γύρω οικισμοί, να είναι ασφαλέστεροι αύριο, αλλά και πιο άνετα μέρη για να ζήσει και να εργαστεί κάποιος.

Ο Plenković πιστεύει ότι η ανοικοδόμηση πρέπει να είναι μια ευκαιρία για μια πιο δυναμική ανάπτυξη της πόλης του Ζάγκρεμπ, αλλά και για την επίλυση πολλών άλυτων προβλημάτων υποδομής.

«Εναπόκειται σε όλους μας να μετατρέψουμε αυτήν την πρόκληση και τον πειρασμό σε μια ιστορική ευκαιρία για το Ζάγκρεμπ, ακόμη και για την Κροατία · μια ευκαιρία να κάνουμε το Ζάγκρεμπ μια μητρόπολη του 21ου αιώνα που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της.

Επίσης, πρέπει να τη μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αυξάνοντας τα πρότυπα χωροταξίας και αστυφιλίας, αλλά και βιωσιμότητας ενεργειακής απόδοσης για το μέλλον. με την ευκαιρία για το Ζάγκρεμπ να βασίσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξή του στην καλύτερη χρήση όλων των πόρων του, την πράσινη βιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες, την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των πολιτών του · μια ευκαιρία να αφιερωθούμε στους ανθρώπους, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες και όλοι οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών να μπορούν να ανακάμψουν από αυτό το ατύχημα το συντομότερο δυνατό και να δουν την προοπτική τους με έναν πιο φωτεινό τρόπο από ότι μετά τα επακόλουθα αυτού του σεισμού», κατέληξε ο Plenković./ibna