Σλοβενία ​​και Κροατία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ενισχυθούν τα συνοριακά μέτρα

Σλοβενία ​​και Κροατία θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ενισχυθούν τα συνοριακά μέτρα

Οι Anže Logar και Gordan Grlić Radman, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Κροατίας αντίστοιχα, συναντήθηκαν την Τρίτη στη Λιουμπλιάνα και συζήτησαν την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και για τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Logar δήλωσε ότι ήταν χαρούμενος που διαπίστωσε σε συνομιλία του με Σλοβένους επιδημιολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν την κατάσταση στην Κροατία, ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊκό μειώνεται σε ορισμένες περιοχές.

«Πιστεύω ότι η Σλοβενία ​​και η Κροατία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να υιοθετήσουν συντονισμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας», επεσήμανε ο Logar.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Logar επιβεβαίωσε ότι είχε συζητήσει με τον υπουργό της Κροατίας ορισμένους επιδημιολογικούς κινδύνους στην Κροατία σχετικά με τη διαμονή των Σλοβένων τουριστών και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από την Κροατία.

Επισήμανε ότι τα ανοιχτά νυχτερινά κέντρα και μπαρ αποτελούν πρόβλημα και πρόσθεσε ότι πρόσφατα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις εισαγωγής ιών από την Κροατία στη Σλοβενία ​​και ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκείνων που ερχόμενοι από τη Β-Ε – η οποία βρίσκεται στην “κόκκινη λίστα” – στη Σλοβενία, μένουν στην Κροατία για δύο ημέρες, προκειμένου να λάβουν επιβεβαίωση ότι δεν χρειάζονται καραντίνα στη Σλοβενία.

Ο Logar πρόσθεσε ότι η Σλοβενία ​​παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, όπου μένουν πολλοί Σλοβένοι τουρίστες, αλλά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η σλοβενική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία στα μέσα του επόμενου μήνα, για να αποφευχθεί η πιθανότητα παιδιά που βρίσκονταν σε διακοπές στην Κροατία να μολυνθούν πριν από την έναρξη του σχολικού έτους.

Ο ΥΠΕΞ της Σλοβενίας είπε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του δεν συζήτησαν την αλλαγή ή την ενίσχυση του καθεστώτος στα σύνορα λόγω του Covid-19, για το οποίο υπάρχουν προκαθορισμένα κριτήρια στη Σλοβενία.

«Όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική κατάσταση και στις δύο χώρες και από τον αριθμό των πιθανών εισροών κρουσμάτων από την Κροατία”, δήλωσε ο Logar.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι παρουσίασε τις απόψεις της Σλοβενίας σχετικά με τη συνεργασία της Σλοβενίας στην Πρωτοβουλία Three Seas, της οποίας η σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στο Ταλίν και ενδιαφέρεται για τα σχέδια της Κροατίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, με τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Σλοβενία.

Ο Grlić Radman δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ότι το γεγονός ότι επέλεξε τη Λιουμπλιάνα ως τον πρώτο του ξένο προορισμό μετά την επιβεβαίωση της νέας Κροατικής κυβέρνησης, στην οποία κράτησε το χαρτοφυλάκιό του, είναι ένδειξη της προσοχής της Κροατίας στη συνεργασία με αυτή τη γείτονα Χώρα. Υπενθύμισε ότι συναντήθηκε επίσης με τον Logar στις 22 Μαΐου, μετά την οποία η Σλοβενία ​​άνοιξε μικρές συνοριακές διαβάσεις, οι οποίες είχαν κλείσει προηγουμένως, λόγω της πανδημίας. Ανακοίνωσε δε τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδίως του συντονισμού και της συνεργασίας σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Grlić Radman επεσήμανε επίσης την πρόσφατη πολύ επιτυχημένη συνάντηση των πρωθυπουργών Andrej Plenković και Janez Janša στο Otočec για το Krka, επίσης σχετικά με το θέμα της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19.

Ως επιτυχής ένδειξη και επιβεβαίωση της συνεργασίας, επεσήμανε τις θέσεις και των δύο πρωθυπουργών κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με τον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης Covid-19, όπου αγωνίστηκαν μαζί προς όφελος των πολιτών και των χωρών τους.

Ο Grlić Radman δήλωσε ότι η Κροατία χαιρετίζει τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού «τρίο» που αποτελείται από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία, τις χώρες που θα προεδρεύσουν της ΕΕ στα επόμενα τρία εξάμηνα και ότι τα δυτικά Βαλκάνια και η διεύρυνση της ΕΕ θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της σλοβενικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, και θα συνεχίσουν να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ΕΕ./ibna