Ελλάδα: “Θύμα” του lockdown οι ελληνικές εξαγωγές

Ελλάδα: “Θύμα” του lockdown οι ελληνικές εξαγωγές

Θύμα του lockdown αποτέλεσαν και οι ελληνικές εξαγωγές καθώς μία στις 11 εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας τέθηκε την περασμένη άνοιξη σε καθεστώς…καραντίνας. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι η συνολική αξία των εξαγωγών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου  κατέγραψε συρρίκνωση σε διψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 13,5% καθώς από τα 14,09 δις ευρώ κατρακύλησαν στα 12,16 δις ευρώ . Όσον αφορά ειδικά την συνολική αξία των εξαγωγών των εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου  διαμορφώθηκε στα 6,284 δισ. ευρώ. Επιπλέον, προβολές επί πειραματικών στατιστικών, δίνουν πρόβλεψη για τις προσδοκίες των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, η οποία σε όρους ποσοστιαίας μεταβολής εξαγωγών αγαθών για το τρέχον έτος, υπολογίζεται σε «9% η 1η εκτίμηση» και σε «2% η 2η εκτίμηση».

Επιχειρήσεις

Αναφορικά με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν  σε αναστολή λειτουργίας (η επίδραση αυτή εξετάζεται τόσο ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν εξαγωγές όσο και ως προς την αξία των εξαγωγών) δείχνει ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που κατατάσσονται σε ΚΑΔ που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή λόγω της Covid-19 αποτελούν το 9,1% του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων, κατά το έτος 2019.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν το 7,6% του συνόλου των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν εξαγωγές αγαθών κατά το τρίμηνο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2019 και αντίστοιχα το 6,4% για το 2020.

Η αξία των εξαγωγών αγαθών των επιχειρήσεων που κατατάσσονται σε ΚΑΔ που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή λόγω της Covid-19 αποτελεί το 2,7% του συνόλου της αξίας εξαγωγών αγαθών, κατά το έτος 2019.

Αξία

Παράλληλα, η αξία των εξαγωγών αγαθών των επιχειρήσεων των εν λόγω κλάδων οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί το 2,3% και το 2,1% της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών κατά τη χρονική περίοδο Μαρτίου- Μαΐ πέρυσι και φέτος αντίστοιχα.

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο αγαθών, η  συνολική αξία των εξαγωγών κατήλθε στο πεντάμηνο στο ποσό των 12.165,8 εκατ. ευρώ έναντι 14.058,6 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο περυσινό διάστημα  παρουσιάζοντας μείωση,13,5%.

Η μεγαλύτερη μείωση στην αξία εξαγωγών στο πεντάμηνο ως προς το ίδιο διάστημα του έτους 2019 παρουσιάζεται στην ομάδα «Ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.» κατά 39,8% ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στην ομάδα «Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» κατά 43,1%/ibna