Αποκλειστικό: Για περισσότερο από δυο μήνες γίνονταν προσπάθειες από την Τουρκία να υπάρξει επικοινωνία με τον Μητσοτάκη

Αποκλειστικό: Για περισσότερο από δυο μήνες γίνονταν προσπάθειες από την Τουρκία να υπάρξει επικοινωνία με τον Μητσοτάκη

Για περισσότερο από δυο μήνες η Τουρκία, μέσω διαφόρων διαύλων, προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του IBNA.

Όπως έχουν αναφέρει αρμόδιες τουρκικές πηγές στο ΙΒΝΑ, οι οχλήσεις αυτές για επικοινωνία των δυο ηγετών, δεν εισακούστηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στις κινήσεις που ελήφθησαν ως προκλητικές από την ελληνική πλευρά, αλλά ήταν ως μέσω πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας για να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Erdogan και Μητσοτάκη.

Κάτι που έγινε με την πίεση του Τούρκου Προέδρου προς τηνAngela Merkel, ώστε να πιέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να καλέσει στο τηλέφωνο τον Recep Tayyip Erdogan.

Όπως έχουν δηλώσει αποκλειστικά στο ΙΒΝΑ ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, η επιθυμία της Τουρκίας είναι οι δυο χώρες να προχωρήσουν σ΄ έναν διάλογο, ειλικρινή και εποικοδομητικό, χωρίς γκρίζες ζώνες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Σχολιάζοντας τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, οι ίδιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απορία τους πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να γνωρίζει τι θέλουμε να συζητήσουμε και να το απορρίπτει, χωρίς να έχει ανοίξει καν ο διάλογος.

Πολλάκις το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει με δηλώσεις τους, τον απευθείας διάλογο των δυο χωρών για την οριοθέτηση και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Ελλάδας Τουρκίας. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους που μίλησαν στο ΙΒΝΑ, η τουρκική πλευρά επιθυμεί την οριοθέτηση βάση της Συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας Ιταλίας, καθώς θεωρούν ότι με την εν λόγω συμφωνία πληρούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που απαιτούνται εκ μέρους της Τουρκίας για τη σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης.

Η μόνη κόκκινη γραμμή που μπαίνει από την πλευρά της Τουρκίας, είναι ότι οι συνομιλίες θα αφορούν μόνο την Ελλάδα κι όχι την Κύπρο, με την οποία δεν επιθυμούν συνομιλίες, καθώς θεωρούν ότι τα προβλήματα αφορούν τις δυο κοινότητες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Εκπροσώπου της Προεδρίας Ibrahim Kalin την Τρίτη στο CNN Turk, όπου κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα σε απευθείας διάλογο, χωρίς διαμεσολαβήσεις, προϋποθέσεις και όρους./ibna