Βόρεια Μακεδονία: Τα κόμματα ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Βόρεια Μακεδονία: Τα κόμματα ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Την πρώτη ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουλίου, τα κόμματα άρχισαν να ανακοινώνουν διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουν τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SDSM που ηγείται ο Zoran Zaev, μέσω δήλωσης του κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση που «θα δουλέψει ακόμα πιο σκληρά και ακόμη καλύτερα και θα αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τους πολίτες», στην οποία το VMRO-DPMNE απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες δεν έκανε «απολύτως τίποτα» και απέτυχε να «πραγματοποιήσει οποιαδήποτε υπόσχεση που είχε στην προεκλογική εκστρατεία», οπότε οι πολίτες δεν αξίζουν άλλη μια τέτοια κυβέρνηση

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση θεωρεί ότι η υποστήριξη που έλαβε από τους πολίτες στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι «ένας ούριος άνεμος και ένα σαφές μήνυμα για να συνεχίσει το δρόμο» που άνοιξαν για «να δοθούν τα χρήματα στους πολίτες, να έχουν δικαιοσύνη και να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας». .

«Με τη νίκη του SDSM και του συνασπισμού, οι πολίτες επιβεβαίωσαν σαφώς ότι θέλουν τη χώρα να προχωρήσει. Όχι πια πίσω, όχι άλλο καθεστώς, αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Οι πολίτες θέλουν να ζήσουν σε μια οικονομικά προηγμένη χώρα με ευρωπαϊκές αξίες στο εσωτερικό, μια χώρα όπου οι νόμοι είναι ίσοι για όλους και ένα περήφανο μέλος του ΝΑΤΟ και δίπλα-δίπλα ίσο με τις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου. Θα ακολουθήσει ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με επικεφαλής το SDSM, η οποία θα αποφέρει αποτελέσματα σύμφωνα με τη βούληση των πολιτών, λένε στο SDSM.

Τις τελευταίες ημέρες, κομματικές πηγές ενημέρωσαν ότι διεξάγουν άτυπες διαπραγματεύσεις για να επιλέξουν τον «καταλληλότερο συνεργάτη συνασπισμού».

Μέχρι στιγμής, για το VMRO-DPMNE δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν και με ποιον διαπραγματεύεται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά λένε ότι καταβάλλουν προσπάθειες για να σχηματίσουν κυβέρνηση βασισμένη σε αρχές και ευρωπαϊκές αξίες.

«Είναι σημαντικό για το VMRO-DPMNE ο σεβαςμός στο νόμο και στο κράτος δικαίου για να δημιουργήσει έναν συνασπισμό βασισμένο στις δεσμεύσεις για την ένταξη του κράτους στην Ένωση, αλλά και έναν συνασπισμό που θα σέβεται τους νόμους και το κράτος δικαίου, ενημέρωσε το κόμμα.

Το DUI έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με κόμματα που δεν υποστηρίζουν τη Συμφωνία Πλαίσιο και τις συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και η αντιπρόεδρος του κόμματος Teuta Arifi την περασμένη εβδομάδα σε δημόσιο βήμα στην τηλεόραση 24 δήλωσε ότι το VMRO-DPMNE δεν το βλέπει ως εταίρο στη νέα κυβέρνηση.

«Έχουμε σαφείς γραμμές στο συνέδριό μας και αναφέρονται στην Οχρίδα, τις Πρέσπες και τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία. Νομίζω ότι αν μιλάμε για συνέχεια, αυτό σημαίνει ότι είναι συνέχεια. Λέω, ενώ δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης, μπορείτε να ακούσετε κάθε είδους συνδυασμούς, αλλά νομίζω ότι για το DUI αυτή η διαδικασία διατήρησης αυτών των συμφωνιών είναι σημαντική και είναι απολύτως συνδεδεμένη με εκείνους που δημιούργησαν αυτές τις συμφωνίες και που υποστήριξαν και εργάστηκαν απόλυτα σε αυτές τις συμφωνίες, είπε η Arifi.

Η Συμμαχία των Αλβανών είναι της γνώμης ότι είναι ανοιχτοί για συνομιλίες με όλα τα κόμματα για συνασπισμό, αλλά τονίζει ότι είναι πιο δύσκολο να δει την ίδια κυβέρνηση με το DUI, αν και ένας τέτοιος συνασπισμός δεν αποκλείεται ως επιλογή. Το κόμμα πιστεύει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν μια πολιτική και αξιόπιστη κυβέρνηση, μια από τις κύριες προτεραιότητες της οποίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ.

Προς το παρόν, η Αριστερά έχει ανακοινώνει δράση αντιπολίτευσης, αν και ο αρχηγός της Dimitar Apasiev δεν αποκλείει τη δυνατότητα του κόμματος του να υποστηρίξει μια πιθανή κυβέρνηση που θα συγκροτούσε το VMRO-DPMNE και όλα τα άλλα αλβανικά κόμματα χωρίς DUI./ibna