Βουλγαρία: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε η Zaharieva

Βουλγαρία: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε η Zaharieva

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva έθεσε σήμερα στην Αθήνα το ζήτημα της ταχύτερης επαναλειτουργίας των εργασιών από την Ελλάδα σε όσο το δυνατόν περισσότερα συνοριακά σημεία ελέγχου στα κοινά σύνορα, όπου αυτή τη στιγμή λόγω των ελληνικών μέτρων κατά του κορωνοϊού το μόνο συνοριακό σημείο ελέγχου που είναι τα Kulata-Προμαχώνας.

Η Zaharieva επισκέφθηκε την Αθήνα με την ευκαιρία της 140ης επετείου από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων. Συζήτησε το ζήτημα των συνοριακών σημείων ελέγχου στις συναντήσεις της με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μιλήσαμε επίσης για το πώς να διευκολύνουμε την μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών στις συνθήκες του κορωναϊού. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη δέσμευσή του να συζητήσει με την ελληνική ομάδα εμπειρογνωμόνων και να αποκαταστήσει τη διέλευση μέσω τουλάχιστον ενός ακόμη συνοριακού σημείου ελέγχου», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva μετά από τις συνομιλίες της με τον Μητσοτάκη και τον Δένδια. Τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν μόνο ένα σημείο διέλευσης των συνόρων να εξυπηρετεί επί του παρόντος ολόκληρη τη ροή επιβατών προς την Ελλάδα πέρα ​​από τα κοινά σύνορα, και αυτό το καθιστά πολύ δύσκολο για τους πολίτες.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί προσωπικά να αντιμετωπίσει το ζήτημα και σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα, γιατί συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τους δύο λαούς, αλλά και για την επικοινωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημία μας έβαλε σε πολύ δύσκολη θέση σε πολλά επίπεδα. Οι επιστήμονες έχουν μεγάλη ευθύνη και κινούμαστε μέσα απ’ αυτούς», επιβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Θέλω να σας συγχαρώ για το πόσο καλά τα καταφέρατε με τον κορωναϊό. Όλοι έχουμε προβλήματα, αλλά συνολικά οι χώρες τα πηγαίνουν πολύ καλά», δήλωσε ο Δένδιας. Η Zaharieva διαβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία είναι ένας ασφαλής προορισμός για Έλληνες τουρίστες και τους κάλεσε να επισκεφθούν τη χώρα.

Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας μίλησε επίσης για το θέμα της ταχύτερης κατασκευής του συνοριακού σημείου ελέγχου Rudozem-Ξάνθης στην ελληνική πλευρά. Δεν θα βελτιώσει μόνο την κυκλοφορία, αλλά θα συμβάλει επίσης στην οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών της βουλγαρικής και της ελληνικής πλευράς.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένου της κατασκευής της διασύνδεσης φυσικού αερίου, και τις χαρακτήρισαν εξαιρετικές. Συμφωνήθηκε ότι οι οικονομικές ομάδες θα συνεργαστούν για να προσελκύσουν επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στην περιοχή, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«Ένα σημαντικό μάθημα που πρέπει να μάθουμε από την κρίση του κορωνοϊού είναι το πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε όλοι και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες. «Δεν υπάρχει τρόπος για μια χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της τις συνέπειες της κρίσης του κορωναϊού στην οικονομία», δήλωσε η Ekaterina Zaharieva.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Βουλγαρίας. Το 2019, το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα ανήλθε σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 8,3%. Οι εξαγωγές μας προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 6,5% και ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,7% σε 1,5 δισ. Ευρώ. Το υπόλοιπο είναι θετικό (461 εκατομμύρια ευρώ).

Οι δύο υπουργοί χαιρέτισαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον γενικό προϋπολογισμό και το σχέδιο διάσωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας τη σημασία της ταχείας προετοιμασίας των εθνικών προγραμμάτων για την εφαρμογή της.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη. Η Ekaterina Zaharieva και ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσαν την κοινή θέση της υποστήριξης των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των 6 χωρών της περιοχής, διότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, στο δρόμο προς την ΕΕ, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και να σεβαστούν οι αρχές της καλής γειτονίας.

Όσον αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ekaterina Zaharieva δήλωσε τη βουλγαρική υποστήριξη για την Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαίωσε τη θέση της Βουλγαρίας ότι τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστά σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Εξέφρασε την ελπίδα για μείωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ζητώντας την επίλυση των διαφορών με πνεύμα καλής γειτονίας και καλή θέληση, παρά μέσω μονομερούς δράσης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ελλάδας έχουν εκφράσει βαθιά λύπη για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τη βουλγαρική πλευρά, η Αγία Σοφία μαρτυρεί τον διάλογο διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και πρέπει να διατηρηθεί ως μέρος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας μετά την επανάληψη των φυσικών διπλωματικών επαφών μετά το πρώτο στάδιο της κρίσης του κορωναϊού. Η Ekaterina Zaharieva επιβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη συνάντησή της με την Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου./ibna