Β-Ε: Κινητοποιήσεις του Συνδικάτου απέναντι στο νομοσχέδιο για τον Εργασιακό Νόμο

Β-Ε: Κινητοποιήσεις του Συνδικάτου απέναντι στο νομοσχέδιο για τον Εργασιακό Νόμο

Μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της Ομοσπονδίας της Β-Ε να θέσει το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του εργατικού νόμου στην ημερήσια διάταξη, οι εργαζόμενοι-μέλη των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το κτίριο της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε, μέχρι το Κοινοβούλιο της FBiH. Ο στόχος της διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν να στραφεί η προσοχή από τις συζητήσεις για τον εργατικό νόμο στον κατώτατο μισθό και τις σχετικές αποφάσεις, και μόνο μετά από αυτό θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας για την ανακούφιση των εργοδοτών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον των εργοδοτών αλλά προς όφελος των εργαζομένων.

Σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Συνδικάτων Selvedin Šatorović σημείωσε ότι υπήρξαν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης FBiH, ωστόσο οι διατάξεις του εργατικού νόμου δεν μπορούσαν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση επειδή, όπως είπε, τέτοια λύση θα ήταν απολύτως απαράδεκτη.

«Πουθενά στον κόσμο δεν υφίσταται ο φόρος κέρδους να είναι 10 τοις εκατό και ο φόρος εισοδήματος επίσης 10 τοις εκατό. Κάποιος που έχει κέρδος 90 εκατομμύρια KM πληρώνει 10 τοις εκατό και κάποιος που έχει μισθό 400 KM πληρώνει το ίδιο 10 τοις εκατό. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κοινωνικά υπεύθυνο κράτος, αλλά κράτος για μια χούφτα πλούσιων οικογενειών, και αυτό δε θα περάσει», επεσήμανε ο Šatorović.

Υπενθύμισε ότι έλαβαν την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων από την περιοχή, αλλά και από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι καμία χώρα δεν έχει προσεγγίσει την εργατική της νομοθεσία με αυτόν τον τρόπο.

«Καμία χώρα δεν αντιμετώπισε την πανδημία κορωνοϊού με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρο το βάρος της κρίσης να πέσει στους ώμους των εργαζομένων», τόνισε ο Šatorović.

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της FBiH σίγουρα δεν θα αποσύρει το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις του εργατικού νόμου, αλλά αναμένει ότι το κοινοβούλιο της FBiH δεν θα εγκρίνει αύριο το νομοσχέδιο, επειδή, όπως ισχυρίζεται, έχουν λάβει υποσχέσεις από τα κορυφαία πολιτικά κόμματα του Κοινοβουλίου.

«Εάν δεν αλλάξει τίποτα τις επόμενες 24 ώρες, εάν εγκριθεί τέτοιος νόμος, η Ένωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε γενική απεργία σε επίπεδο FBiH, και για αυτό θα ευθύνεται η κυβέρνηση FBiH», δήλωσε ο Šatorović.

Πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκρίνει νόμους με τεχνική εντολή, και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να το καταστήσει σαφές αύριο. Περιμένει από αυτούς να δείξουν συνείδηση, γιατί «αύριο, τα παιδιά τους θα μπορούσαν πολύ εύκολα να βρεθούν σε μια αντίστοιχη κατάσταση, όπου θα κληθούν να εργαστούν με μισθό 400 KM».

Η πορεία συνεχίστηκε στο κτίριο του Κοινοβουλίου του FBiH στο κέντρο του Σεράγεβο, όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση για τις τροποποιήσεις του νόμου.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση και τις συστάσεις που εξέδωσαν οι αρμόδιοι φορείς, δεν συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα στην πορεία. /ibna