Σλοβενία: Σύλληψη Λιθουανού πολίτη στη Σλοβενία

Σλοβενία: Σύλληψη Λιθουανού πολίτη στη Σλοβενία

Όπως αναφέρουν τα πρακτορεία ειδήσεων της Λιθουανίας, ένας Λιθουανός πολίτης συνελήφθη στη Σλοβενία ​​κατόπιν ρωσικού αιτήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Λιθουανός επιχειρηματίας Vidmantas Kučinskas, ιδρυτής του επιχειρηματικού ομίλου Arvi, τέθηκε υπό κράτηση στη Σλοβενία ​​με την κατηγορία της απάτης στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε στην BNS ότι ένας Λιθουανός πολίτης κρατείται στη Σλοβενία, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητα του ατόμου.

«Λόγω της προστασίας δεδομένων, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι ένας Λιθουανός πολίτης συνελήφθη στη Σλοβενία ​​την Παρασκευή. Δεν παρέχουμε αναλυτικές πληροφορίες», δήλωσε η Rasa Jakilaitienė, εκπρόσωπος του υπουργείου στο BNS.

Με βάση ανεπίσημες πληροφορίες, ο επιχειρηματίας τέθηκε υπό κράτηση ως απάντηση σε αίτημα της Ρωσίας.

Ο Kučinskas είναι ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στη Λιθουανία, σύμφωνα με πληροφορίες στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι η ρωσική τράπεζα Alfa Bank κινήθηκε δικαστικά ώστε να ανακτήσει χρέος περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον Kučinskas. Ο δικηγόρος της τράπεζας είπε νωρίτερα ότι ο επιχειρηματίας κατηγορούνταν ότι παρέσχεσε σκόπιμα λανθασμένες πληροφορίες στην τράπεζα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Arvi NPK, μιας εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων που δραστηριοποιούνταν στη ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Ο Kučinskas απάντησε ότι οι κατηγορίες της Ρωσίας ήταν μέρος της τακτικής εκφοβισμού της Alfa Bank.

Η οικογένεια του επιχειρηματία αναφέρει σε δήλωσή του ότι ήλπιζε ότι δεν θα εκδοθεί στη Ρωσία όπου, όπως λένε, ο Kučinskas δεν θα μπορέσει να εξασφαλαίσει δίκαιη δίκη.

«Αναμένουμε τη συνεργασία και την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος της παράδοσης του Kučinskas στη Ρωσία», αναφέρει δήλωση της οικογένειας του επιχειρηματία, υπογεγραμμένη από τη σύζυγό του Kristina Kučinskienė.

Σύμφωνα με αυτήν, ο Kučinskas συνελήφθη στις 15 Ιουλίου στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, όταν ταξίδεψε με την οικογένειά του σε διακοπές.

«Θα θέλαμε να σημειώσουμε το γεγονός ότι ο Kučinskas συνελήφθη σε κράτος μέλος της ΕΕ [Σλοβενία] βάσει του εντάλματος σύλληψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η συνθήκη για τη νομική συνδρομή μεταξύ της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και της Ρωσίας απαγορεύει την έκδοση Λιθουανών πολιτών για δίωξη στη Ρωσία. Ωστόσο, το αίτημα της Ρωσίας σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ υποβάλλεται σε επεξεργασία βάσει διαφορετικής διεθνούς νομοθεσίας, η εφαρμογή της οποίας ενδέχεται να αντιβαίνει στις συμφωνίες της ΕΕ», σημειώνει η δήλωση της οικογένειας.

Αναφέρει επίσης ότι οι ισχυρισμοί εναντίον του Kučinskas είναι αβάσιμοι και η ποινική υπόθεση εναντίον του «επινοήθηκε για να καταστρέψει τον λιθουανό επιχειρηματία λόγω των διαφωνιών του με τη ρωσική τράπεζα Alfa Bank». /ibna