Κροατία: Πρόεδρος vs Κυβέρνηση, σημειώσατε διπλό

Κροατία: Πρόεδρος vs Κυβέρνηση, σημειώσατε διπλό

Ο υπουργός Υγείας της Κροατίας Vili Beroš αντέδρασε στις επικρίσεις του Προέδρου της Κροατίας Zoran Milanović, δηλώνοντας ότι δεν ήταν ειδικός σε νομικά ζητήματα, αλλά έχει δηλωθεί πολλάκις ότι η λειτουργία του Αρχηγείου Διαχείρισης Κρίσεων και οι αποφάσεις του ήταν σύμφωνες με το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, το οποίο ορίζει ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα υπόκεινται σε περιορισμό σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο για την προστασία της έννομης τάξης, των δημόσιων ηθών ή της υγείας των Κροατών πολιτών.

“Έχουμε έναν ειδικό νόμο, τον νόμο για την προστασία των πολιτών από μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος ενεργοποιείται σε τέτοιες καταστάσεις επιδημίας. Όταν εκδόθηκε ο προηγούμενος νόμος, δεν υπήρχε γνώση γύρω από την πανδημία, και ως εκ τούτου τροποποιήθηκε στο κροατικό κοινοβούλιο και εναρμονίστηκε με τη νέα κατάσταση. Ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία του Αρχηγείου Διαχείρισης Κρίσεων. Είμαι της γνώμης ότι όλες οι αποφάσεις βασίζονται σε εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, ότι είναι συνταγματικές και ότι όλα έγιναν με σκοπό την προστασία της υγείας και τη ζωή των πολιτών”, είπε ο Beroš.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović επανέλαβε τη θέση του ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό είχε μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα.

“Εάν επρόκειτο να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, δεν μπορώ να δω τον ρόλο του προέδρου, αλλά μόνο εκείνου της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Δεν μπορώ να πω περισσότερα από αυτό, γιατί θα γίνω βίαιος”, δήλωσε ο Milanović.

Επανέλαβε τη θέση του ότι το Εθνικό Αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας δεν ιδρύθηκε νομικά και ότι χρειαζόταν πληρεξούσιο για τις αποφάσεις που έλαβε, στις οποίες το Κοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίσει βασικό ρόλο.

“Προειδοποίησα τον πρωθυπουργό ότι οι πολίτες θα μηνύσουν το κράτος επειδή οι αποφάσεις δε στηρίζονται νομικά. Αυτό το αρχηγείο λειτουργεί ως παρα-κρατικός οργανισμός. Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί επ ‘αυτού”, δήλωσε ο Πρόεδρος Milanović. /ibna