Βουλγαρία: Ο Radev δεν κατάλαβε πως είναι να είσαι Πρόεδρος, δήλωσε ο Plevneliev

Βουλγαρία: Ο Radev δεν κατάλαβε πως είναι να είσαι Πρόεδρος, δήλωσε ο Plevneliev

Σε παρέμβαση προέβη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας Posen Plevneliev για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τις πολιτικές εξελίξεις, κατηγορώντας τον νυν Πρόεδρο Rumen Radev ότι δεν τηρεί το Σύνταγμα.

«Η κατάσταση είναι πολεπίπεδη. Εκτός από την ειλικρινή διαμαρτυρία των πολιτών, υπάρχουν και πολιτικοί που έχουν συμφέρον να μην διεξαχθούν τακτικές εκλογές σε λίγους μήνες, γιατί θα είναι δύσκολο να μπουν στο κοινοβούλιο. Αυτοί είναι οι Maya Manolova, Slavi Trifonov, Cornelia Ninova. Αν επιστρέψουμε στο παρελθόν, αυτοί είναι οι άνθρωποι που αναγνώρισαν την κυβέρνηση του Oresarski. Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα πολλών ολιγαρχών που θέλουν να προκαλέσουν χάος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 2012-2017 Rosen Plevneliev σε συνέντευξη στο Εθνικό Βουλγαρικό Ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μεγάλο πρόβλημα είναι το αίσθημα της αδικίας στον λαό, αλλά και η έλλειψη του προέδρου. Ο Rumen Radev δεν κατάλαβε πώς είναι να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιδιώκει μόνο τις φιλοδοξίες του για εξουσία.»

Ο Plevneliev περιέγραψε μια κακή και μια λογική επιλογή για τη Βουλγαρία:

«Η κακή επιλογή είναι ο Boyko Borissov να υποκύψει στην πίεση και να παραιτηθεί όταν τα συμφέροντα και οι ορέξεις του Προέδρου και των κομμάτων είναι συνυφασμένα. Εάν συμβεί αυτό, η διαμαρτυρία θα κατευθυνθεί στον γενικό εισαγγελέα. Ο Rumen Radev θα σχηματίσει μια κυβέρνηση μαριονέτα, ένα νέο Kostinbrod θα τακτοποιηθεί. Το GERB, ακόμη και αν παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη, θα αποδυναμωθεί πολύ. Το Κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένο και θα έχει μια μικρή πλειοψηφία. Η λογική επιλογή είναι ο πρόεδρος να αρχίσει να εργάζεται ως πρόεδρος όλων των Βουλγάρων – να καλέσει τους διαδηλωτές, τα συνδικάτα, τους δημόσιους παράγοντες να αναζητήσουν μαζί μια λύση για μια δικαιότερη Βουλγαρία. Τα κόμματα θα προετοιμαστούν για τις εκλογές και θα είναι σε θέση να εκκαθαρίσουν όλα τα παρασκηνιακά συμφέροντα, και θα παραχωρήσουν με τους νέους. Πρέπει να συσταθεί δημόσιο συμβούλιο εντός του προεδρικού θεσμού και του Συμβουλίου Υπουργών» σημείωσε ο Plenveliev.

Ο πρώην Πρόεδρος Rosen Plevneliev είναι κατηγορηματικός ότι «υπάρχει λύση, είναι δυνατή η αλλαγή. Οι διαδηλωτές θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι στα αιτήματά τους και οι απαιτήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν. Μερικοί παίκτες θα επωφεληθούν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κατάσταση του χάους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πρόεδρος Rumen Radev δεν τηρεί το Σύνταγμα, «δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση του Πρωθυπουργού και του Γενικού Εισαγγελέα, το δικαίωμα αυτό έχει το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αντίστοιχα»./ibna