Σλοβενία: Επιτήρηση των συνόρων με την Αυστρία με τη χρήση drone

Σλοβενία: Επιτήρηση των συνόρων με την Αυστρία με τη χρήση drone

Μετά τις συνομιλίες του υπουργού Εσωτερικών Aleš Hojs με τον Αυστριακό ομόλογό του Karl Nehammer σε διάσκεψη για τη μετανάστευση, η Σλοβενία ​​και η Αυστρία συμφώνησαν να δοκιμάσουν από κοινού επιτήρηση των κοινών συνόρων χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες όπως κάμερες και drone.

Η δίκη θα «εξετάσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής συνεργασίας στην κοινή επιτήρηση των συνόρων και τη μεταφορά αυτών των πρακτικών στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας, τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε μεταναστευτικές πιέσεις», σημειώνει δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας διάσκεψης για τη μετανάστευση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών 18 χωρών, κατά την οποία αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στη βαλκανική διαδρομή.

Η πλατφόρμα με έδρα στη Βιέννη θα διευκολύνει τον συντονισμό σε τέσσερα τμήματα: επιτήρηση των συνόρων, επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, πάταξη του λαθρεμπορίου μεταναστών και δημιουργία ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών ασύλου.

Ο Hojs εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο είπε ότι ήταν παρόμοιο με το 2015. Ενόψει των καταχρήσεων της διαδικασίας ασύλου, προέτρεψε τους υπουργούς να «εξετάσουν τα συστήματα ασύλου και να επωφεληθούν από μεθόδους για την πρόληψη αυτής της κατάχρησης».

«Στο παρελθόν, η Σλοβενία ​​υιοθέτησε διάφορα μέτρα τα οποία ενισχύουμε τώρα. Οι αλλαγές στο ποινικό δίκαιο είναι έτοιμες και αλλάζουμε το νόμο περί αλλοδαπών και το διεθνή νόμο προστασίας, ώστε να καταστήσουμε τις διαδικασίες πιο αποτελεσματικές», δήλωσε ο Hojs.

Ο Hojs τόνισε επίσης ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων ήταν ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της μετανάστευσης μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η δέσμευση που θα αναλάβουμε στην κοινή δήλωση – ότι οι χώρες θα στηρίξουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – είναι, επομένως, ακόμη πιο σημαντική. Η Σλοβενία ​​είναι σίγουρα πρόθυμη να το κάνει αυτό σε ακόμη μεγαλύτερο σε έκταση από ό, τι μέχρι τώρα», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Hojs πραγματοποίησε αρκετές διμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, Nina Gregori. /ibna