Μαυροβούνιο: Δεν καταγράφηκαν νέες αφίξεις προσφύγων εν μέσω πανδημίας

Μαυροβούνιο: Δεν καταγράφηκαν νέες αφίξεις προσφύγων εν μέσω πανδημίας

Το Μαυροβούνιο είναι ανθεκτικό και δεσμευμένο στην πρόκληση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ο αριθμός των εγγεγραμμένων μεταναστών μειώθηκε σημαντικά”, δήλωσε ο υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Dragan Pejanović κατά τη διάρκεια υπουργικής τηλεδιάσκεψης για την παράνομη μετανάστευση από τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία οργανώθηκε από τη Δημοκρατία της Αυστρίας.

“Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή πριν από την πανδημία, εγγράφηκαν 1.400 μετανάστες. Κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, δεν σημειώθηκαν περιπτώσεις μεταναστών αιτούντων διεθνούς προστασίας στα κέντρα υποδοχής και στέγασης, ενώ τα μέτρα και οι συστάσεις εφαρμόστηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως και για τους Μαυροβούνιους πολίτες”, δήλωσε ο Pejanović.

Όσον αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίων κοντά στα σύνορα με την Αλβανία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα, και έτσι οι τρέχουσες υποδομές θα αυξηθούν κατά 60 επιπλέον θέσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σχέδια για επέκταση του υπάρχοντος Κέντρου Υποδοχής, καθώς και γιατην κατασκευή ενός νέου.

Ο Pejanović αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση γύρω από τα κεφάλαια 23 και 24, στο οποίο αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα η δέσμευση του Μαυροβουνίου για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο αποδεικνύεται μέσω σημαντικών επενδύσεων του προϋπολογισμού που παρέχονται για τη στέγαση των μεταναστών.

“Το Μαυροβούνιο δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις υπογεγραμμένες συμφωνίες επανεισδοχής, και πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν περαιτέρω οι υπάρχουσες ικανότητες, στις οποίες η χώρα μας θα δεσμευτεί επιπλέον κατά τη διάρκεια της μονοετούς προεδρίας της πρωτοβουλίας MARRI”, είπε.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο, μέσω στρατηγικού και νομοθετικού πλαισίου, έχει αποδεχτεί και εφαρμόσει τα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των συνόρων.

“Πιστεύω ότι, μετά τη συμφωνία μεταξύ του Μαυροβουνίου και της ΕΕ για το καθεστώς των δραστηριοτήτων της Frontex, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αυτή η συνεργασία θα είναι ακόμη πιο εντατική και θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της συνοριοφυλακής», είπε ο Pejanović.

Ο Υφυπουργός τόνισε την πλήρη δέσμευση του Μαυροβουνίου, και κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομικής Διοίκησης, να συνεχίσει να υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των μηχανισμών συντονισμού, καθώς και όλα τα επίπεδα και τις μορφές συνεργασίας που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και στην ενίσχυση της διαχείρισης των συστημάτων μετανάστευσης.

Η διάσκεψη συγκέντρωσε εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. /ibna