Βουλγαρία: Εγκρίθηκαν οι αλλαγές του Υπουργικού Συμβουλίου από την Εθνοσυνέλευση

Βουλγαρία: Εγκρίθηκαν οι αλλαγές του Υπουργικού Συμβουλίου από την Εθνοσυνέλευση

Η Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τις αλλαγές στη σύνθεση του Συμβουλίου Υπουργών. Με 116 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 89 κατά χωρίς αποχές πέρασαν οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, στην αίθουσα ακούστηκαν ξανά κραυγές για “παραίτηση”.

Οι συζητήσεις για τις αλλαγές και την ψηφοφορία πραγματοποιήθηκαν απουσία του πρωθυπουργού Boyko Borissov. Η αντιπολίτευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος BSP ζήτησε επανειλημμένα να σεβαστεί το νομοθετικό σώμα και να έρθει στην ολομέλεια για να υποστηρίξει τους πέντε υπουργούς στο υπουργικό του συμβούλιο. Ωστόσο, η Πρόεδρος Tsveta Karayancheva εξήγησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να έρθει στο κοινοβούλιο επειδή παρεμποδίστηκε. «Θέλω να υπενθυμίσω τους κανόνες και το Σύνταγμα, όπου δεν υπάρχει ρητή απαίτηση για την παρουσία του Πρωθυπουργού. Κάνει τις αλλαγές του στο Συμβούλιο Υπουργών, αλλά δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τον κ. Tomislav Donchev, ως αναπληρωτή πρωθυπουργό, να τις παρουσιάσει. Για αυτόν τον λόγο, και οι τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργοί είναι εδώ, οπότε συνεχίζουμε τις συζητήσει », εξήγησε η Karayancheva.

Ο Υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov, ο Υπουργός Εσωτερικών Mladen Marinov, ο Υπουργός Οικονομίας Emil Karanikolov, ο Υπουργός Υγείας Kiril Ananiev και η Υπουργός Τουρισμού Nikolina Angelkova αποχωρούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Η πρώην Αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Δημογραφικής Πολιτικής Mariana Nikolova, η οποία μπαίνει στο Υπουργείο Τουρισμού, ορκίστηκε ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης. Τη θέση του Marinov αναλαμβάνει ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Εθνικής Αστυνομίας Hristo Terziiski, και στην θέση του Ananiev ο διευθυντής του νοσοκομείου Alexandrovska καθηγητής Konstantin Angelov. Τον έλεγχο στο Υπουργείο Οικονομίας αναλαμβάνεται από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Lahezar Borissov.

Ο Kiril Ananiev επιστρέφει στο Υπουργείο Οικονομικών ως υπουργός./ibna