Τουρκία: Οι δηλώσεις Macron δεν έχουν καμιά αξία για τη χώρα μας, δήλωσε ο Aksoy

Τουρκία: Οι δηλώσεις Macron δεν έχουν καμιά αξία για τη χώρα μας, δήλωσε ο Aksoy

Επίθεση στον Γάλλο Πρόεδρο εξαπέλυσε ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy, μέσω ανακοίνωσης, για τις κυρώσεις προς την Τουρκία που ζήτησε ο Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κύπρο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

«Η Γαλλία, σε κάθε δήλωση που κάνει στο πλαίσιο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και με κάθε λάθος βήμα που παίρνει χάνει την αμεροληψία της και την ευκαιρία να συμβάλει στη σταθερότητα» δήλωσε ο Aksoy, προσθέτοντας ότι η Γαλλία στηρίζει τον εισβολέα που προσπαθεί να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Η Γαλλία πρέπει τώρα να σταματήσει να βλέπει τον εαυτό της στον τεράστιο καθρέφτη και να ακολουθήσει διακριτικές και ορθολογικές πολιτικές. Θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους συνωμότες του πραξικοπήματος στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και εκείνους που ενεργούν με τη λογική ότι “Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης αυτού του τόπου” στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Aksoy.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του Προέδρου Macron δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας» έγραψε ο Aksoy για να προσθέσει ότι «επειδή μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να πάρει αποτελέσματα από αυτές τις πολιτικές, πρέπει να έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να το πάρει από εδώ και στο εξής.

«Κάθε βήμα που λαμβάνει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύει στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων βάσει του διεθνούς δικαίου» συνέχισε ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Τουρκία, για την ειρήνη στην περιοχή, παρόλο που επαναλαμβάνει τα αιτήματά της για διάλογο και συνεργασία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας, δεν θα διστάσει να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο» κατέληξε ο Aksoy.

Η σφοδρή αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ήρθε μετά το μήνυμα που ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron σε άπταιστα ελληνικά.

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει στο Facebook o Macron.

Συνεχίζοντας σημειώνει, ότι «Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».

«Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω» καταλήγει στην ανάρτηση του ο Emmanuel Macron.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος είχε δεχτεί στο Elysse τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι./ibna