Έληξε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινα στις Βρυξέλλες

Έληξε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινα στις Βρυξέλλες

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έληξε σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα ξεκίνησαν και τελείωσαν με διμερείς συναντήσεις με τους διαμεσολαβητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκαν κοινές συναντήσεις και των τριών πλευρών

Στις συνομιλίες παρευρέθηκε ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ Miroslav Lajcak, με τον  της σερβικής αντιπροσωπείας Marko Đurić ενώ της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου ηγήθηκε ο Skender Hyseni.

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα που ξεκίνησαν κατά τη συνάντηση τους της 16ης Ιουλίου μεταξύ του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vucic και του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti.

Σε δήλωση του στο Tanjug, ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Marko Đurić ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του Βελιγραδίου θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους μεσολαβητές της ΕΕ στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα αύριο.

Σύμφωνα με τον Đurić, η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες σήμερα κατά τη διάρκεια των τεχνικών συνομιλιών για τους αγνοούμενους και τους εκτοπισμένους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ζήτησε την τιμωρία των εγκληματιών του KLA και υπενθύμισε ότι «κανείς δεν ήταν ποτέ υπεύθυνος» για το έγκλημα στο χωριό Staro Gacko κοντά στο Lipljan, αλλά και για πολλές άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Μετά το τέλος των συνομιλιών εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, ο συντονιστής της Πρίστινα για το διάλογο με το Βελιγράδι, Skender Hyseni, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «εξαιρετικά πολιτική διαδικασία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα».

«Αυτή είναι μια νέα στιγμή. Μιλώ για την ολοκλήρωση μιας εξαιρετικά πολιτικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει τίποτα ασήμαντο γι’ αυτό”, δήλωσε ο Hyseni.

Ο Skender Hyseni είπε στους Αλβανούς δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, όπου οι ομάδες των εμπειρογνωμόνων από το Βελιγράδι και την Πρίστινα συναντήθηκαν εκείνη τη μέρα, όταν συμφωνηθούν όλα τα στοιχεία της συνολικής συμφωνίας, «θα είναι σαφές ότι αυτά είναι τα στοιχεία μιας συμφωνίας στην οποία υπάγονται όλα τα άλλα».

«Επομένως, δεν μπορούμε να παρατείνουμε τη διαδικασία συζητώντας χωριστά θέματα που ενδέχεται ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν και που εξαρτώνται από την καλή θέληση ενός από τα δύο μέρη. Μιλάμε για μια διεθνή νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα υποχρεώνει και τα δύο μέρη να την εφαρμόσουν», κατέληξε ο Hyseni./ibna