Ελλάδα: Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις κινήσεις της Τουρκίας, όμως επιμένουν σε «αμφισβητούμενα νερά»

Ελλάδα: Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις κινήσεις της Τουρκίας, όμως επιμένουν σε «αμφισβητούμενα νερά»

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα ανακοινωθέντα σχέδια της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Phillip Reeker. Σε ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

«Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος, θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε δώσει προηγουμένως από την Ουάσιγκτον, καθώς και από άλλα μέρη της Ευρώπης, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε αυτό το μήνυμα», σημείωσε ο Αμερικανός Αξιωματούχος.

Αντίστοιχες δηλώσεις, έκανε από την Αλεξανδρούπολη και ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt σε δήλωση του στο ΑΜΝΑ όπου σημείωσε ότι «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις», αφήνοντας εκ νέου αμφιβολίες για το που ανήκει η περιοχή για την οποία έχει εκδώσει NAVTEX η Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρέσβης, ο οποίος βρέθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, συνέχισε λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Λίγες μέρες νωρίτερα το State Department είχε μιλήσει και πάλι για «αμφισβητούμενα ύδατα», ενώ είχε προτρέψει την Τουρκία να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή./ibna