Κροατία: Το Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη κατήγγειλε περιπτώσεις βασανιστηρίων σε μετανάστες

Κροατία: Το Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη κατήγγειλε περιπτώσεις βασανιστηρίων σε μετανάστες

Το Κροατικό Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη υπέβαλε μια ακόμη καταγγελία για εγκληματική ενέργεια στην Εισαγγελία του Ζάγκρεμπ εναντίον αγνώστων, λόγω βάσιμης υποψίας ότι στα τέλη Μαΐου βασανίστηκαν, εξευτελίστηκαν και ώθησαν πίσω 16 πρόσφυγες από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κροατία προς Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πέντε πρόσφυγες που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς έχουν καταθέσει σχετικά με αυτή την υπόθεση, ένας εκ των οποίων είχε και τα δύο χέρια και ένα πόδι σπασμένο από τους δράστες. Είναι πολύ ανησυχητικό ότι ο λόγος για αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση είναι πιθανότατα το χρώμα του δέρματος τους και το ότι ανήκουν στον ευάλωτο προσφυγικό πληθυσμό.

Δηλαδή, όπως είπε η CPS, οκτώ ένοπλοι άνδρες με άγνωστες μαύρες στολές και με μπαλακλάβες στο κεφάλι τους αντιμετωπίστηκαν με απάνθρωπο τρόπο άτομα που αναζητούσαν προστασία. Σύμφωνα με την περιγραφή που δόθηκε από τα θύματα, οι δράστες πιθανότατα ανήκουν είτε σε ειδική μονάδα είτε στη λεγόμενη επιχείρηση «Διάδρομος» (Corridor) του Υπουργείου Εσωτερικών. Ένοπλοι άνδρες με μαύρα, δέσανε πρόσφυγες στα δέντρα, πυροβόλησαν όπλα κοντά στα αυτιά και τα πόδια τους, τους χτύπησαν με ότι είχαν στο χέρι και πήραν όλα τα υπάρχοντά τους από απειλές θανάτου. Στη συνέχεια, οι δράστες ταπείνωσαν την ομάδα των προσφύγων τρίβοντας μαγιονέζα, κέτσαπ και ζάχαρη στις πληγές που είχαν προκαλέσει προηγουμένως. Στο τέλος, οι πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούσαν να περπατήσουν λόγω σοβαρών τραυματισμών, παραδόθηκαν σε αστυνομικούς που τους επαναπροώθησαν στη Β-Ε.

«Η μαρτυρία αναγνωρίζει τη συνεργασία μεταξύ των δραστών με μαύρες στολές και της αστυνομίας, και περιμένουμε από το Γραφείο του Εισαγγελέα να καθορίσει ποιο το είδος της συνεργασίας και αν είναι μια ειδική μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι μαρτυρίες των αστυνομικών που μιλούν για την αστυνομική επιχείρηση «Διάδρομος», η περιγραφή των ενεργειών των οποίων αντιστοιχεί στην περιγραφή αυτής της υπόθεσης, αλλά και στις προηγούμενες μαρτυρίες προσφύγων. Δυστυχώς, αυτό το περιστατικό είναι μόνο ένα από μια σειρά περιπτώσεων που αναφέρονται συνεχώς από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης, τη Διαμεσολαβητή της Κροατίας και από διεθνείς οργανισμούς. Αυτές οι αναφορές, φωτογραφίες, βίντεο και πολυάριθμες μαρτυρίες τόσο των θυμάτων όσο και των αστυνομικών της Κροατίας, δείχνουν τη συστηματική φύση αυτών των απάνθρωπων πρακτικών, ενώ η έλλειψη αποτελεσματικών ερευνών δείχνει αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και το κράτος δικαίου στην Κροατία. Παρ ‘όλα αυτά, ο υπουργός Davor Božinović παραμένει επικεφαλής του τμήματος στο οποίο συμβαίνουν τόσο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει το Κέντρο σε δήλωσή του.

Πρόσφατα, το Διοικητικό Δικαστήριο στη Σλοβενία ​​αναφέρθηκε σε βάσιμες υποψίες για αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν διερευνώνται, τονίζοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για ξυλοδαρμούς, κλοπές, βασανιστήρια και βίαια, ώθηση προσφύγων και άλλων μεταναστών από την Κροατία ουσιαστικά δεν απορρίφθηκαν ποτέ. Ως εκ τούτου, το Κέντρο Μελετών για την Ειρήνη καλεί το Γραφείο του Εισαγγελέα να διενεργήσει αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα για αυτά τα εγκλήματα για τα οποία διώκεται αυτεπαγγέλτως, καθώς και για την πιθανή οργάνωση τέτοιων πρακτικών – και να επιβάλει κυρώσεις στους δράστες.

Είναι καιρός τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας της Κροατίας να σταματήσουν να απορρίπτουν και να αγνοούν τα στοιχεία αστυνομικής βίας στα κροατικά σύνορα. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να εξεταστούν με αποτελεσματικό και ανεξάρτητο τρόπο και να δημοσιευθούν τα πορίσματα των ερευνών. Αντί να πραγματοποιούν συστηματικά παράνομες απελάσεις, τα αρμόδια όργανα πρέπει να διερευνήσουν συστηματικά αυτά τα εγκλήματα και πρακτικές, να αποτρέψουν την εκτέλεσή τους με τη θέσπιση ανεξάρτητων συνοριακών ελέγχων και να διασφαλίσουν ότι η Κροατία είναι μια χώρα που προστατεύει πραγματικά τη ζωή και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην επικράτειά της./ibna