Β-Ε: Αποσχιστικά μηνύματα Dodik με αφορμή την επίσκεψη Vučić στην Μπάνια Λούκα

Β-Ε: Αποσχιστικά μηνύματα Dodik με αφορμή την επίσκεψη Vučić στην Μπάνια Λούκα

Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić ταξίδεψε στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της οντότητας της Β-Ε, της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα. Ως καλός καλεσμένος, έφερε μαζί του πληθώρα από δώρα αξίας: 540.000 ευρώ κατατέθηκαν στον λογαριασμό της κυβέρνησης Srpska για σχολεία και κέντρα υγείας στο Mrkonjić Grad και στο Šipovo σήμερα, ενώ τα κονδύλια για το Πνευματικό Κέντρο Petrovac, που θα κατασκευαστεί από κοινού με τη Δημοκρατία Σέρπσκα, θα κατατεθεί επίσης σήμερα. Επιπλέον, η Σερβία απέστειλε 10.000 κιτ ελέγχων στη Δημοκρατία Σέρπσκα χθες το βράδυ. Τέλος, ο Vučić παρέδωσε τα 15 ιατρικά οχήματα έκτακτης ανάγκης για λιγότερο αναπτυγμένους δήμους της RS.

Η λίστα δε σταματά εδώ- ο Vučić υποσχέθηκε την κατασκευή του μικρού αεροδρομίου στην περιοχή Hercegovina, κοντά στην πόλη Trebinje, και την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου που στο μέλλον θα συνδέει τη Μπάνια Λούκα με το Βελιγράδι.

Πολλές δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψή του στη Μπάνια Λούκα, που περιελάμβαναν πολλά σημεία. Ο Vučić δήλωσε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια της Σερβίας από κάθε άποψη, προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι η «πατρίδα όλων των Σέρβων». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι «η Σερβία εγγυάται την εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton με την υπογραφή της, και η υπογραφή αποτελεί εγγύηση για την RS», καθώς και ότι «η Σερβία δεν αποτελεί απειλή για τη Β-Ε».

«Υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να υποστηρίξουμε την RS και την επιβίωσή της και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας εκεί», δήλωσε ο Vučić και διευκρίνισε ότι η Σερβία έχει διαθέσει 59,2 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν την οντότητα της Β-Ε τα τελευταία τρία χρόνια, και χρηματοδότησε έργα σε 48 τοπικές κοινότητες στην RS, καθώς και σε εκείνες τις τοπικές κοινότητες στο FBiH όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία, αλλα και στην περιφέρεια Brčko.

Δήλωσε επίσης ότι ήθελε να είναι ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και με τους Βόσνιους και Κροάτες αξιωματούχους στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και όχι μόνο με τους Σέρβους, σημειώνοντας ότι βασική μέριμνα για όλα τα έθνη ήταν η διατήρηση της ειρήνης.

«Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα και θέλω οι επαφές μας να είναι όσο το δυνατόν συχνότερες, και μερικές φορές μιλάω με διαφορετικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Β-Ε», δήλωσε ο Vučić σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, υπενθυμίζοντας τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των HDZ και SDA Dragan Čović και Bakir Izetbegović αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με τη «υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Β-Ε» από τον Vučić, ο οικοδεσπότης του, το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik, είχε άλλη άποψη. Συνέδεσε τη μοίρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου!

Ο Dodik είπε ότι αυτός και οι εκπρόσωποι της RS επισήμαναν στον Vučić ότι «πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι αδύνατο να μιλήσουμε για πιθανή απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να μιλήσουμε για το καθεστώς της RS».

«Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πρέπει να παραμείνουν αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 1244, αλλά εάν ο κόσμος επιμένει στις διαπραγματεύσεις για τη νότια σερβική επαρχία, θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τότε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα έχει τα ίδια δικαιώματα. Εάν το Κοσσυφοπέδιο παραμείνει στη Σερβία, τότε και η Δημοκρατία Σέρπσκα παραμένει στη Dayton της Β-Ε», τόνισε ο Dodik.

Αφού ο Dodik ολοκλήρωσε την ομιλία του, ζητήθηκε από τον Vučić να σχολιάσει αυτές τις ιδέες, ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η δήλωση του Dodik επισκίασε όλες τις άλλες πτυχές της επίσκεψης. Οι αντιδράσεις από το Σεράγεβο, κυρίως από βοσνιακούς πολιτικούς, ήταν πικρόχολες, μεταφέροντας ουσιαστικά το μήνυμα στον Dodik ότι η RS πρέπει να παραμείνει στη Β-Ε, «διαφορετικά δε θα υφίσταται καθόλου».

Οι αποσχιστικές ιδεολογίες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο στη ρητορική του Dodik, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα μπορούσε να είχε επιλέξει καλύτερα το πού και πότε για να τις εκφράσει. Μέσω της δήλωσής του να ζητήσει από τον Vučić να συνδέσει το ζήτημα του αυτονομισμού της RS με το Κοσσυφοπέδιο, θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αναμένεται οι Βόσνιοι αξιωματούχοι να καλέσουν τη διεθνή κοινότητα και τον εκπρόσωπό της στη Β-Ε Valentin Inzko να απαντήσουν και να επιβάλουν κυρώσεις στον Dodik. Αναμένονται επίσης αντιδράσεις από διάφορες πρεσβείες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να εμποδίσει τον Dodik να εκφράσει τέτοιες απόψεις. /ibna