Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis»

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis»

Έκτακτη Σύνοδο για κυρώσεις στην Τουρκία, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζήτησε άμεση σύγκλιση Έκτακτης Συνόδου στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ του διαμήνυσε ότι «Οφείλει να αποτρέψει το Oruc Reis». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή στο πλαίσιο των ενημερώσεων προς τους πολιτικούς αρχηγούς για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και των εξελίξεων με την Τουρκία.

«Τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, τόσο στην Ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο» τόνισε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Απέναντι σε αυτή την κλιμάκωση», συνέχισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, «η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική. Και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα. Αλλά με ενημέρωσε, ενώ ολόκληρος ο τούρκικος στόλος βρίσκεται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε αυτές οι απειλές να μην πραγματοποιηθούν».

«Ωστόσο το μήνυμα που μετέφερα σήμερα στον κύριο Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Οφείλετε να αποτρέψετε το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως άλλωστε έπραξε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».

«Συνέστησα επίσης -μετά την συμφωνία με την Ιταλία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και -στο βαθμό αυτό που κριθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί- να προχωρήσει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συνεχίζοντας, είπε, «επίσης είχα τη δυνατότητα να κουβεντιάσω με τον κ. Μητσοτάκη και για τη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές. Παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης, όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στο βαθμό που υπάρξει κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, του συνέστησα, να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λοζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών./ibna