Διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες των εμπειρογνωμόνων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες των εμπειρογνωμόνων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων του Βελιγραδίου και της Πρίστινα θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου θα διευθύνεται από τον διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, τον Marko Đurić και την Πρίστινα από τον νεοδιορισμένο συντονιστή του διαλόγου, Skender Hiseni.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι τα θέματα που ξεκίνησαν στην πρώτη φυσική συνάντηση υψηλού επιπέδου, στη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, θα συζητηθούν σήμερα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία καλούνται να στείλουν τους εμπειρογνώμονες τους, προκειμένου να συνεχίσουν να ασχολούνται με τα θέματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση των ηγετών την περασμένη Πέμπτη» – δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ NIbala Massrali.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης προσθέτει ότι δεν θέλουν να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών, όπως συνέβη με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τα προηγούμενα χρόνια του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στις Βρυξέλλες.

Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Marko Đurić, είπε επίσης ότι το ζήτημα της αμοιβαίας αναγνώρισης δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως υπαινίσσεται η Πρίστινα, αλλά η οικονομική συνεργασία, το ζήτημα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η συμφωνία Πρίστινα.

«Πρώτα απ’ όλα, θα συζητήσουμε την οικονομική συνεργασία, πώς να επιστρέψουν στην αγορά μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, όπου τα σερβικά προϊόντα έχουν αποβληθεί για περισσότερο από 20 μήνες», δήλωσε ο Đurić νωρίτερα σήμερα.

Όπως ανέφερε, θα συζητήσουν επίσης τους αγνοούμενους από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, εκ των οποίων υπάρχουν περίπου 1.500, καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επιστροφή των εκτοπισθέντων.

Σε συνάντηση στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić και ο Avdullah Hoti συζήτησαν θέματα αγνοουμένων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, καθώς και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνεχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες σχετικά με πιθανούς τάφους, το ζήτημα της επιστροφής των εσωτερικά εκτοπισμένων από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, εκ των οποίων υπάρχουν συνολικά 220.000, εκ των οποίων 177.000 είναι Σέρβοι.

Στη συνέχεια, ο Vučić υπενθύμισε το γεγονός ότι μόνο το 1,9 τοις εκατό του απελαθέντος πληθυσμού επέστρεψε στα σπίτια τους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μετά τη σύγκρουση, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό στον κόσμο./ibna