Ελλάδα: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισαν με διαρροές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Ελλάδα: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισαν με διαρροές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Άσκηση δίωξης με 177 ψήφους, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμα της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

  1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας
  2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας
  3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση
  4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση
  5. Απόπειρα Εκβίασης.
  6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
  7. Δωροληψία Υπαλλήλου.
  8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) –

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλειας της Βουλής πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, λέγοντας ότι παραβίασε «συνειδητά και συστηματικά το Σύνταγμα», ενώ τόνισε ότι λειτούργησαν (σ.σ. η προανακριτική) σαν κατοχικό δικαστήριο σε βάρος του./ibna